Részvételi séták


A részvételi séták célja

A részvételi séták elnevezése és módszertana az Ökopszichológiai Intézet szellemi termékét képezi. Amennyiben az oldalról idézel, kérlek, azt forrásmegjelöléssel tedd.

A részvételi séták olyan (kis)csoportos foglalkozások, amelyek célja az adott terület élőlényeivel, hálózataival, mintázataival, folyamataival való élményszintű és ismeretalapú találkozás és kapcsolódás. A séták helyszínei természeti értékekben gazdag élőhelyek, például erdők, vizes élőhelyek, gyepek stb.

Az erdei részvételi sétákon az eredeti japán erdőfürdőkön túl nemcsak megmerítkezünk az erdő hangjaiban, illataiban, színeiben (amely mind a fizikai, mind a pszichés egészségünknek jót tesz), hanem mindezeken túl megpróbálunk kapcsolatba kerülni ezzel az élő rendszerrel, elengedve a használatalapú, emberközpontú megközelítést.

Hiszen az erdő több, mint pusztán egy rekreációs helyszín, egyfajta díszlet vagy használati tárgy, amely a mi céljainkat szolgálja. Az egészségmegőrzésen és a rekreáción túl tehát fontos szemponttá válik az erdőhöz való – tudáson és élményen keresztülikapcsolódás.

Hogyan valósítjuk ezt meg?

A tudáson és élményen keresztüli kapcsolódásra két eltérő megközelítés finom egyensúlyát keresve teremtünk lehetőséget. Az egyiket az érzékszervi, élményszintű kapcsolat, a másikat meg a szakmai (biológiai, ökológiai) ismeretek képviselik. Az ökopszichológiai szemlélet fontos részét képezi tehát az érzékszervi kapcsolat mellett a szakmai információadás is, hiszen ez elengedhetetlen a perspektívaváltáshoz, ahhoz, hogy máshogyan tudjunk az erdőre rátekinteni: az elkülönült fákon túl képesek legyünk kapcsolatokat, összefüggéseket is észrevenni.

Ki vezethet részvételi sétát?

A Részvételiséta-vezető és természetkapcsolat-facilitátor képzésünkön végzett, természettudományos alapvégzettséggel rendelkező szakemberek kompetenciát és jogosultságot kapnak az általunk kidolgozott részvételi séták vezetésére.

Helyszín

A helyszín kiválasztásánál arra figyelünk, hogy természeti értékekben gazdag, ugyanakkor a főváros területén elhelyezkedő élőhelyet, életközösséget találjunk. Helyszíneink egyik csoportját az örökerdők képviselik.  2019. októberéig mintegy 15 erdei részvételi sétát tartottunk, később elkezdtük bővíteni a palettát, egyrészt új erdei helyszínekkel, másrészt más típusú élőhelyekkel (pl. vizes élőhelyek).


Fábián Emese cikke a 2019. március végi erdei részvételi sétáról több finomhangolt részletet is tartalmaz arról, hogy mi is történik egy ilyen alkalommal.

Az Ökopszichológiai Intézet által szervezett erdőfürdő programokról több riport is készült:

 • – 2019. szeptember 20-án a Klubrádióban (Lay Viktória műsorában)
 • – 2018. október 15-én a Duna TV, Duna World, illetve M1 Kék bolygó adásában ( a 15. perctől – ez sajnos már nem elérhető),
 • – 2018. november 10-én pedig az M2 Én vagyok itt című műsorában jelent meg az ökopszichológiai szemléletű erdőfürdő.

2020. októberében a National Geographic Traveler melléklete ajánlja a részvételi sétáinkat.


Következő csoportos részvételi séták Budapesten:

 • A következő időszakban egyéni részvételi sétára van lehetőséged jelentkezni!
 • Tavaszra tervezett csoportos részvételi séták /az időpontok tájékoztató jellegűek, a séták megvalósulása az aktuális járványügyi szabályozás függvénye
 • – 2021. március 1, 10.00-12.00: kiscsoportos részvételi séta – jelentkezés e-mailben (molnos.zselyke@ecopsychology.hu)

  – 2021. március 15, 10.00-12.00: kiscsoportos részvételi séta – jelentkezés e-mailben (molnos.zselyke@ecopsychology.hu)

  – 2021. március 29, 10.00-12.00: kiscsoportos részvételi séta – jelentkezés e-mailben (molnos.zselyke@ecopsychology.hu)

  – 2021. április 19, 10.00-12.00: kiscsoportos részvételi séta – jelentkezés e-mailben (molnos.zselyke@ecopsychology.hu)

Korábbi részvételi sétáink:


Feliratkozás a hírlevelünkre