Természetfacilitátor képzés (100 + 40 óra) – 2021

Posted by under Képzés

Biológusként, ökológusként, természetvédelmi szakemberként, környezeti nevelőként, biológia tanárként nagyon nehéz megélni a természetpusztítás miatti értékvesztést, fájdalmat, és azt a látszólagos társadalmi közegellenállást, amelyben úgy tűnik, nehéz másokkal megláttatni mindazt, amit mi látunk.

Természetfacilitátor képzésünket most olyan szakembereknek ajánljuk, akik tanultak növényrendszertant, állatrendszertant, ökológiát, rendelkeznek a természettel kapcsolatos szakmai ismeretekkel, és azt tapasztalják, hogy az ismeretek átadása a szemléletváltás elősegítésének szükséges, de önmagában még nem elégséges feltétele.

Hogyan és mitől változik az emberek viszonyulása a természet többi részéhez? Hogyan tudja egy természetismerettel bíró szakember ezt támogatni?

Mi az a többlet, amivel az ökopszichológia komplex tudástára támogatni tudja a paradigmaváltást?


A képzés elvégzésével:

 • – jobban fogod érteni a természetpusztító emberi viselkedés okait, és azt, hogy erre hogyan lehet egyéni és csoportos szinten hatni,
 • – módszereket kapsz a szemléletváltás támogatásához,
 • – alkalmas leszel arra, hogy támogasd a paradigmaváltást a saját közegedben,
 • – magad is egy fejlődésen mész keresztül, és olyan mintákat építesz be a személyiségedbe, melyek erősítik a kapcsolatépítő, támogató identitást, és amely a csoportvezetésen túl az életed más területein is megnyilvánul.

A képzés 2021. márciusában kezdődik, és 2021. decemberében ér véget. A tanórákat 58%-ban személyesen, 42%-ban online kapcsolódással tartjuk.

A képzés szemléletével kapcsolatos további információkért nézd meg ezt a webináriumon rögzített előadást.

Ki a természetfacilitátor?

természetfacilitátor olyan szakember, aki képes mások kapcsolódását támogatni, facilitálni a természet többi részéhez.

Képzésünk kompetenciát és jogosultságot ad az Ökopszichológiai Intézet által fejlesztett részvételi séták vezetésére.

Képzésünk Neked szól, ha

 • – csoportokat, túrákat vezetsz, és kedvet érzel részvételi séták vezetéséhez;
 • – szeretnéd az emberek természethez való kapcsolódását támogatni, illetve a természet többi részével való viszonyukat javítani;
 • – az ökopszichológia válaszokat nyújt számodra;
 • – szemléleted átalakulóban van, és másokat is hozzásegítenél a változáshoz;
 • – nyitott vagy arra a személyes változásra, amelyet a képzés elindít benned.

A végzettség megszerzésének feltétele: 

 • – a 100 + 40 tanórás képzés elvégzése,
 • – majd ezt követően a résztvevők természetfacilitátor-jelöltként egyéni szupervízió mellett vezetik az első 5 órát, és további 30 óra csoportos szupervízióban vesznek részt, a 100+40 tanórán felül.

A szupervíziós szakasz biztosítja a megfelelő szakmai támogatást az önálló csoportszervezés és -vezetés során felmerülő kérdések, dilemmák megoldásához.

A képzés tartalma és struktúrája:

A képzés 100 + 40 tanórából és szupervíziós szakaszból áll:

1) A 100 + 40 tanóra:

 • – 58 tanóra személyes találkozás
 • – 42 tanóra online találkozás
 • – 40 tanóra egyéni munka

Az elfogadott hiányzások száma: max. 8 tanóra személyes találkozás és max. 6 tanóra online találkozás. Az első képzési hétvégéről való hiányzás kizáró jellegű.

Az egyéni munkák az elméleti anyag (szakirodalom + webináriumok) feldolgozását és a gyakorlatok (séták és folyamatmunkák) végzését jelentik.

Az online találkozások az információk átbeszélését és a gyakorlatok élményeinek csoportos megosztását foglalják magukba.

A személyes találkozások kizárólag a gyakorlati munkáról szólnak.

A képzés az ökopszichológiai és a csoportvezetési ismeretek elsajátítását és ezek gyakorlatba ültetését teszi lehetővé. A képzés első részének személyes találkozóin a résztvevők vezetett részvételi sétákon szereznek saját élményt, a képzés második részének személyes találkozóin pedig a csoportvezetés gyakorlása történik.

2) A képzés elvégzését követő szupervíziós szakasz:

 • – 5 óra csoportvezetés egyéni szupervízió mellett,
 • – 30 óra csoportos szupervízió.

A képzés oktatói:

Molnos Zselyke biológus, tanácsadó szakpszichológus, az Ökopszichológiai Intézet társalapítója

Donáth Attila, szupervizor, coach, az Ökopszichológiai Intézet társalapítója

A személyes találkozások helyszíne:

Budapest, Budai hegység

A képzés ütemterve:

A képzés 10 hónapon keresztül tart, 2021. március 6. – 2021. december 4. között.

A személyes találkozók (zöld sávok) hétvégén vannak (szombat-vasárnap vagy csak szombaton).

Az online találkozókat csütörtök esténként tartjuk, két különböző időkeretben (kék sáv: szakmai anyagokkal kapcsolatos kérdések átbeszélése 90 percben; lila sáv: önálló séták és folyamatmunkák élménymegosztásai 180 percben).

Részvételi díjak:

A képzés részvételi díja a választott konstrukció függvényében alakul, és átutalással tudod rendezni.

 1. A 100 + 40 tanóra egy összegben, 2021. január 31-ig történő befizetése esetén összesen 295 000,-Ft (azaz 29 500,- Ft/hónap).
 2. A 100 + 40 tanóra két összegben történő befizetése esetén (2021. január 31-ig, és 2021. május 31-ig) összesen 320 000,-Ft (azaz 32 000,- Ft/hónap).
 3. A 100 + 40 tanóra havi befizetéssel (minden hónap 1-jéig): 34 000,- Ft/hónap, összesen 340 000,-Ft.

A részvételi díj a tanórák mellett tartalmazza az Ökopszichológia-alapkönyvet is. Továbbá, a résztvevők 2 alkalommal csoportos, online műhelyen vehetnek részt, illetve 2 egyéni konzultációt vehetnek igénybe. Mindezeken az alkalmakon a résztvevők saját profiljuk kialakításához kapnak inspirációt és támogatást.

A végzett természetfacilitátorok 10% kedvezménnyel jelentkezhetnek az Ökopszichológiai Intézet további képzéseire és fejlesztéseire (pl. zöld önismeret).

A szupervíziós szakasz óradíjai: egyéni szupervízió 8000,-Ft/óra (plusz esetleges útiköltség), csoportos szupervízió 2000,- Ft/fő/óra.

A jelentkezés feltétele:

Olyan természettudományos egyetemi végzettség, amelynek megszerzése során tanultál növényrendszertant, állatrendszertant (gerinctelen, gerinces), ökológiát – pl. biológus, biológia tanár, természetvédelmi mérnök stb, továbbá középfokú angol nyelvismeret (a szakirodalomhoz).

A jelentkezés menete:

Előjelentkezés: egyelőre emailben (info@ecopsychology.hu) tudod jelezni a részvételi szándékodat.


További információ:

A honlapon, és a képzés facebook eseményénél folyamatosan tesszük közzé a kapcsolódó híreket. Kérdéseidre természetesen örömmel válaszolunk e-mailben is.

Képzésünket a hatályos Felnőttképzési törvénnyel összhangban indítjuk. Felnőttképzési nyilvántartási számunk: B/2020/000007.