Állatasszisztált terápiák és tréningek a gyakorlatban – gyakorlati bevezetés saját élménnyel

Kardos Edina, Jakabos Hadassa, Purebl György, Pázmándi Kata

Előadások és workshopok (V. Ökopszichológiai nap)

Az előadások és a műhelyek az állatasszisztált terápiák és tréningek világába kívánják – saját élményű tapasztalatokon keresztül – bevezetni a szakembereket és az érdeklődő laikusokat. A műhelyek során a legkisebb terápiás állatoktól kezdve, mint a hörcsög, a tengerimalac vagy a nyúl, a kutyákon, macskákon, bárányokon keresztül, egészen a lovakig, sokféle helyzetben tapasztalhatja meg az állatokkal és rajtuk keresztül az élő természettel való kapcsolódás pozitív hatásait, aki kilátogat Pilisszántóra, a Kapcsolat Lovasterápia Központba. A műhelyeket az állatasszisztált terápiák vezetésében gyakorlott klinikai szakpszichológusok valamint pszichiáter, pszichoterapeuta szakemberek vezetik.

Az állatasszisztált aktivitások (AAA) és az állatasszisztált terápia (AAT) egyre népszerűbbek, és egyre inkább terjednek a klinikai gyakorlatban. A területen a számos pozitív gyakorlati tapasztalat felhalmozása mellett egyre több klinikai vizsgálat is történik, és az AAT fejlődése jól illeszkedik a medicina legújabb paradigma-váltásába, mely során a biopszichoszociális modell folyamatosan biopszichoökológiai modellé alakul át. A modell szerint testi-lelki egészség szempontjából az általunk teremtett szociális környezetnél jóval meghatározóbb (számos genetikusan meghatározott kötelékkel) az ember természetes ökológiai környezete – a legújabb kutatások tükrében úgy tűnik, hogy a minket körülvevő ökoszisztéma jelentősége sokkal nagyobb a lelki egészség szempontjából is. A paradigma egyik fontos eleme, hogy az emberiség kultúrtörténete során szoros közelségben, tulajdonképpen szimbiózisban élt bizonyos állatokkal, és ezek a gazdasági hasznon túl számos pszichológiai előnyt is biztosítottak (pl. érzelemszabályzási felületet, kapcsolati minták modellezésének lehetőségét) vagyis olyan aktivitásokat, amelyek a jelenlegi AAT-kben köszönnek vissza.

Mivel az AAT nehezen mutatható be elméleti előadások keretében, az elmúlt évek nagy sikerű sajátélményű műhelyei mintájára 2,5-2,5 órás gyakorlati, sajátélményű bemutatót tervezünk. A műhelymunka az eredeti terápiás helyszínen, a mindennapokban terápiában és tréningeken dolgozó terápiás állatokkal kerül megrendezésre.

  1. Lóasszisztált terápiák és tréningek módszertani saját élményű demo tréning

Vezeti: Kardos Edina és Purebl György

  1. Kutyával és más kisállatokkal támogatott terápiák módszertani saját élményű demo tréning

Vezeti: Jakabos Hadassa és Pázmándi Kata