Dr. Mihók Barbara erdőökológus, mentálhigiénés szakember

Ökológusként doktoráltam, kutatóként, természetvédőként dolgoztam erős civil szemlélettel és társadalmi szolidaritással felszerelkezve. A természetvédelem intézményi kérdéseitől egyre inkább az egyéni tudati szint felé vitt az érdeklődésem. Abban hiszek, hogy önmagunk természeti lényként való újra-felfedezése egyaránt gyógyító hatással bír az ökológiai rendszerekre és a saját pszichénk egészségére nézve is.

A biológus diploma után az ELTE-n szereztem doktori fokozatot (Elméleti biológia és ökológia PhD) 2008-ban, oxfordi tanulmányaim mellett (Advanced Diploma in Environmental Conservation, University of Oxford, 2007). Erdészeti ökológiai témájú kutatásaim után interdiszciplináris irányokat vett a szakmai érdeklődésem, megismerkedtem a részvételi és kvalitatív kutatások világával az ökológiai közgazdászok inspiráló közegében. Az MTA Ökológiai Kutatóközpontban végzett kutatómunka mellett a civil munka is szívügyem, több szervezetben dolgoztam és dolgozom jelenleg is (ELTE Természetvédelmi Klub, Rekettye Táj- és Természetkutató Egyesület, Akciókutatók a Fenntarthatóságért Egyesület (AKUT)). Az elmúlt években az ökológiai szemléletű segítői kompetenciáim fejlesztése érdekében elvégeztem az Integratív mentálhigiénés szakképzést a Szegedi Tudományegyetem Pszichológiai Intézetében, illetve a HAHET Ló-asszisztált Tréner képzést. 

Az ökopszichológia számomra a hiányzó láncszem az ökológiai krízis megoldása és az egyéni, társadalmi jól-lét között. Ökológusként és ökológiai szemléletű mentálhigiénés segítőként erősítem az Intézet csapatát. Célom, hogy a dél-alföldi régióban kialakuljon egy olyan műhely, ami az itt élők számára nyújt ökopszichológiai szemléletű támogató szolgáltatásokat, hozzájárulva ezzel a természeti értékek védelméhez és az egyéni, közösségi jól-léthez.