Meseterápia

Az Ökológiai én konferencia részeként

Kétórás műhelyfoglalkozás ismétléssel, Dr. Kalóczkai Andrea meseterapeuta, pszichoterapeuta, neurológus szakorvos vezetésével, elméleti elemekkel és gyakorlati megtapasztalással – felnőtteknek

Maximális létszám egy workshopon: 15 fő

A népmesék évszázadok kincsét őrzik magukban. Bennük minden szimbolikus, a benne lévő szereplők és cselekvések nem a tudatos világ logikai értelmezésén keresztül érthetők, hanem analógiás gondolkodással, mely a szimbólumokat és az archetipikus mintákat használja. A mesék, ahogy álmaink is, megérintik a tudattalant, belemerítkeznek, majd ismét a tudatos felszínre hoznak minket.

Mivel a természetközelben élők hozták létre őket, a mesék erős kapcsolatot mutatnak a természettel, környezetünkkel, és a világban akár valóságos, akár elképzelt teremtményekkel engedik meg a találkozást. Az évkörökre épülő üzenetek megtalálhatók a mesékben, és ezeket megértve és a lelkükbe engedve közelebb kerülhetünk a természet ritmusához, együtt mozoghatunk a természettel. Akárhol lakunk is, ez a génjeinkbe írt ciklikusság belülről mozgat bennünket, bár az urbanizáció sokat tett azért, hogy ettől eltávolítson minket. A mesékkel való foglalkozás újra felismerteti velünk azt az ösvényt, ahol békére és összhangra találhatunk környezetünkkel, és önmagunkkal, akik a nagy egésznek kicsinyke részei vagyunk.

A mesékben, akár a népdalokban az egyén/én állapotai és változásai is a természet változásaival vannak bemutatva, meghatározva, és a szimbólumok nyelvén értelmezhetőek. Itt nem kell magyarázni, hogy az ember és az “én” része a nagy egésznek és abból nem kivehető rész, ez alap attribútum, nem megkérdőjelezhető.

A műhely bevezető részéről készült filmet itt tudod megtekinteni.