Részvételiséta-vezető és természetkapcsolat-facilitátor képzés (140 + 35 óra) – 2022–2023

Posted by under Képzés

 

 Képzésünkről a 2021. februári National Geographic is interjút készített, akárcsak korábban részvételi sétáinkról a NG melléklete, a Traveler.

Biológusként, környezeti nevelőként vagy más természettudományos végzettségű szakemberként nagyon nehéz megélni a természetpusztítás miatti értékvesztést, fájdalmat, és azt a látszólagos társadalmi közegellenállást, amelyben úgy tűnik, nehéz másokkal megláttatni mindazt, amit látunk.

Részvételiséta-vezető és természetkapcsolat-facilitátor képzésünket olyan szakembereknek ajánljuk, akik tanultak növényrendszertant, állatrendszertant, ökológiát, esetleg geológus vagy földrajz szakos végzettséggel rendelkeznek, birtokában vannak a természettel kapcsolatos szakmai ismereteknek, és azt tapasztalják, hogy az ismeretek átadása a szemléletváltás elősegítésének szükséges, de önmagában még nem elégséges feltétele.

?

Hogyan és mitől változik az emberek viszonyulása a természet többi részéhez? Hogyan tudja egy természetismerettel bíró szakember ezt támogatni?

Mi az a többlet, amivel az ökopszichológia komplex tudástára támogatni tudja a paradigmaváltást?


.


Képzésünk Neked szól, ha

 • – rendelkezel olyan természettudományos végzettséggel, amelynek keretén belül tanultál növényrendszertant, állatrendszertant, ökológiát, esetleg geológus vagy földrajz szakos végzettséggel, illetve középfokú angol nyelvismerettel (a szakirodalom feldolgozásához);
 • – csoportokat, túrákat vezetsz, és kedvet érzel részvételi séták vezetéséhez;
 • – szeretnéd az emberek természethez való kapcsolódását támogatni, illetve a természet többi részével való viszonyukat javítani;
 • – az ökopszichológia válaszokat nyújt számodra;
 • – szemléleted átalakulóban van, és másokat is hozzásegítenél a változáshoz;
 • – nyitott vagy arra a személyes változásra, amelyet a képzés elindít benned.
Egy résztvevőnk szerint:
“…nem csak azok válhatnak természetkapcsolat-facilitátorrá, akik munkájukban valamilyen oktató, nevelő, vezető szerepet töltenek be, hanem egy bizonyos értelemben véve minden szülő és nagyszülő a saját gyerekeinek, unokáinak legelső természetkapcsolat-facilitátora, akik pedig nem szülők, ők más családtagjaiknak, barátaiknak, munkatársaiknak jelenthetnek kapcsolódási lehetőséget a bennünk és körülöttünk élő természet egységével.”

Nézd meg a részvételi sétákról készült előadásunkat, amely további információkkal szolgálhat számodra.


 

Munkáját önállóan vagy természetvédelmi szervezetekkel együttműködve végzi.

Összegezve:
A természetkapcsolat-facilitátor tehát olyan szakember, aki képes mások kapcsolódását támogatni, facilitálni a természet többi részéhez. A részvételiséta-vezetői státusszal kiegészülő végzettség – a másik képzésünkkel ellentétben – kompetenciát és jogosultságot biztosít az Ökopszichológiai Intézet által fejlesztett részvételi séták vezetésére.

A képzés tartalma és struktúrája:

A képzés 140 tanórából és 35 óra szupervíziós szakaszból áll. A képzés első szakasza (140 óra) 2022. márciusában kezdődik, és 2022. októberében ér véget. A tanórákat 72%-ban személyesen, 28%-ban online kapcsolódással tartjuk. A szupervíziós szakasz (35 óra) 2023 folyamán zajlik. A tanúsítványt a szupervíziós szakasz elvégzése után állítjuk ki!

1. Első képzési szakasz (140 tanóra)
 • – 72 tanóra személyes találkozás
 • – 28 tanóra online találkozás
 • – minimum 40 tanóra egyéni munka

Az elfogadott hiányzások száma: max. 8 tanóra személyes találkozás és max. 6 tanóra online találkozás. Az első képzési hétvégéről való hiányzás kizáró jellegű.

Az egyéni munkák az elméleti anyag (szakirodalom + webináriumok) feldolgozását és a gyakorlatok (séták és folyamatmunkák) végzését jelentik.

Az online találkozások az információk átbeszélését és a gyakorlatok élményeinek csoportos megosztását foglalják magukba.

A személyes találkozások kizárólag a gyakorlati munkáról szólnak.

A képzés az ökopszichológiai és a csoportvezetési ismeretek elsajátítását és ezek gyakorlatba ültetését teszi lehetővé. A képzés első részének személyes találkozóin a résztvevők vezetett részvételi sétákon szereznek saját élményt, a képzés második részének személyes találkozóin pedig a csoportvezetés gyakorlása történik.

2. Szupervíziós szakasz (30 + 5 óra)

Az első képzési szakaszt követően a résztvevők részvételiséta-vezető és természetkapcsolat-facilitátor jelöltként egyéni szupervízió mellett vezetik az első 5 órát, és további 30 óra csoportos szupervízióban vesznek részt.

A szupervíziós szakasz biztosítja a megfelelő szakmai támogatást az önálló csoportszervezés és -vezetés során felmerülő kérdések, dilemmák megoldásához.

A csoportos szupervíziókat online tartjuk, az egyéni szupervíziókra a résztvevő által választott helyszínen kerül sor.


A képzés oktatója:

Molnos Zselyke biológus, tanácsadó szakpszichológus, az Ökopszichológiai Intézet társalapítója


A személyes találkozások helyszíne:

2022-ben két helyszínen indítunk egy-egy csoportot, egyet Budapesten, a Budai hegységben, egyet pedig Erdélyben, Szovátán.

Az óraszám teljesítéshez elég egy helyszín időpontjain részt venni, ugyanakkor mindenkinek van lehetősége mindkét helyszínen megtapasztalni a részvételi sétákat, ezáltal még több tapasztalatot szerezve.  Az online térben mindannyian közös időpontokban találkozunk.


A képzés első szakaszának ütemterve:

A képzés első szakasza 8 hónapon keresztül tart, 2022. március 19.–2022. október 16. között.

A személyes találkozók (zöld sávok) hétvégén vannak.

Az online találkozókat csütörtök esténként tartjuk Zoomon (kék sáv: szakmai anyagokkal kapcsolatos kérdések átbeszélése; lila sáv: önálló séták és folyamatmunkák élménymegosztásai).

Alább láthatók a két helyszín időpontjai.

Budapesti és online alkalmak:

 

Szovátai és online alkalmak:

 


Részvételi díjak:

1. Az első képzési szakasz (140 tanóra) 8 hónapon keresztül tart.

Jelentkezéskor csak az első képzési szakasz díját kell befizetni, amely a választott konstrukció függvényében alakul:

 1. A 140 tanóra egy összegben, 2022. február 28-ig történő befizetése esetén összesen 295.000,-Ft (azaz 36.875,- Ft/hónap). Teljes összeg befizetése esetén euróban is tudsz fizetni (815 euró).
 2. A 140 tanóra két összegben történő befizetése esetén (2022. február 28-ig, és 2021. június 30-ig) összesen 320.000,-Ft (azaz 160.000,- Ft/félév).
 3. A 140 tanóra havi befizetéssel (minden hónap 1-jéig): 45.000,- Ft/hónap, összesen 360.000,-Ft.
A részvételi díj a tanórák mellett tartalmazza az Ökopszichológia-alapkönyvet is. 

Továbbá, a résztvevők 2 online egyéni konzultációt vehetnek igénybe, illetve két műhelyen vehetnek részt, amelyek mind segítik a saját profiljuk tisztítását.

Amennyiben mindkét csoport elindul, az online találkozásokon túl,
a kifizetett 72 tanóra személyes találkozás helyett van lehetőség ennek dupláját is igénybe venni, megtapasztalva egy másik helyszín adta lehetőségekre épülő részvételi sétavezetést is!
Kedvezmények:
 • – A teljes árat befizető résztvevőknek: Minden általad hozott, teljes árat befizető résztvevő után 10% kedvezményt biztosítunk a részvételi díjból.
 • – Mesterszakos egyetemistáknak (akik BSc végzettsége megfelel a jelentkezési feltételeknek): összesen 2 kedvezményes helyet biztosítunk a 8 hónapra összesen 160.000,- Ft részvételi díjért, a havi befizetés lehetőségével.

A végzett természetkapcsolat-facilitátorok és részvételiséta-vezetők 10% kedvezménnyel jelentkezhetnek az Ökopszichológiai Intézet által önállóan szervezett további képzésekre és fejlesztésekre (pl. zöld önismeret).

 

2. Szupervíziós szakasz (30 + 5 óra)

A szupervíziós szakasz óradíjai: egyéni szupervízió 8000,-Ft/óra (plusz esetleges útiköltség, amennyiben nem Budapesten kerül rá sor), csoportos szupervízió 2000,- Ft/fő/óra. A szupervíziós szakasz részvételi díjainak befizetése annak igénybevételével párhuzamosan történik.


A jelentkezés feltétele:

Olyan természettudományos egyetemi végzettség, amelynek megszerzése során tanultál növényrendszertant, állatrendszertant (gerinctelen, gerinces), ökológiát – pl. biológus, biológia tanár, természetvédelmi mérnök stb, esetleg geológus vagy földrajz szakos végzettség, továbbá középfokú angol nyelvismeret (a szakirodalomhoz).


A jelentkezés menete:

Az előregisztrációs lap kitöltésével tudod jelezni a részvételi szándékodat  2022. FEBRUÁR 15-ig (ha kérdeznél, itt megteheted: info@ecopsychology.hu).  A beérkezett előregisztrációkra válaszolunk, majd sor kerül egy online interjúra. Ezt követően elküldjük az új felnőttképzési szabályozás alapján kitöltendő további dokumentumokat, illetve a befizetéssel kapcsolatos tudnivalókat.

A képzésen a helyedet a kitöltött, aláírt dokumentumok visszaküldésével, illetve 45 000, -Ft regisztrációs díj megfizetésével tudod biztosítani 2022. február 28-ig. (Amennyiben a teljes összeg befizetését választod, nincs szükség külön regisztrációs díjra.)

A regisztrációs díj vissza nem térítendő összeg, amelyet az utolsó képzési alkalom díjából vonunk le.


További információ:

A honlapon, és a képzés facebook eseményénél folyamatosan tesszük közzé a kapcsolódó híreket. Kérdéseidre természetesen örömmel válaszolunk e-mailben is.

Képzésünket a hatályos Felnőttképzési törvénnyel összhangban indítjuk. Felnőttképzési nyilvántartási számunk: B/2020/000007. A képzéssel kapcsolatos felnőttképzési dokumentumok: általános képzői adatkezelési tájékoztatásáltalános képzői adatszolgáltatási tájékoztatóképzési tájékoztató.

Az Általános Szerződési Feltételeket itt találod (amelyre a jelentkezők számára e-mailben elküldött felnőttképzési szerződés is hivatkozik).