Természetfacilitátor képzés (120 óra, 4 modul) – 2020

Posted by under Képzés

Itt olvashatsz a képzésen végzett természetfacilitátorokról illetve a résztvevői visszajelzésekről.

Mi hívta életre a képzést?

Az ökopszichológia szerint az emberi psziché jólléte és a természet, bolygónk jólléte kölcsönösen összefügg, kapcsolódik egymáshoz. Az ökológiai krízis és az emberi psziché zavarai összefüggésben lehetnek ennek a természetes kapcsolatnak a megszakadásával. Gyógyulásunk, EGÉSZségünk kulcsa pedig az újrakapcsolódásban rejlik.

Az újrakapcsolódás egyik feltétele, hogy bővítsük ismereteinket az ember (természeti) rendszerbe ágyazottságáról, a környezetünk, így a természet élőlényeiről, életközösségeiről, hálózatairól. A másik, hogy kialakítsunk egy személyesebb kötődést az emberen túli élő rendszerekkel: megfigyeljük, érzékeljük egy táj, egy élőlény, egy életközösség tulajdonságait, elevenségét, ritmusait, továbbá azonosítsuk kapcsolódási pontjainkat.

A természetfacilitátor olyan szakember, aki ismereteket ad egy adott terület élőlényeiről, hálózatairól, folyamatairól, egyúttal hozzásegíti egy csoport tagjait az érzékszervi, élményszintű kapcsolódáshoz, támogatva az újrakapcsolódást. Képzésünk kompetenciát és jogosultságot ad az Ökopszichológiai Intézet által fejlesztett részvételi séták vezetésére.

Képzésünk Neked szól, ha

  • – kedvet érzel Részvételi séták vezetéséhez;
  • – csoportokat, túrákat vezetsz és bővítenéd ismereteidet, eszköztáradat;
  • – csoportokkal dolgozva szeretnéd az emberek természethez való kapcsolódását támogatni, illetve a természettel való viszonyukat javítani;
  • – az ökopszichológia válaszokat nyújt számodra;
  • – világnézeted átalakulóban van, és másokat is hozzásegítenél a változáshoz.

A képzés tartalma és struktúrája:

A képzés 120 tanórából és szupervíziós szakaszból áll (5 óra egyéni és 30 óra csoportos szupervízió). A 120 tanórás képzés négy modulja: Ökológiai, Biológiai, Ökopszichológiai és Csoportvezetési alapismeretek. A hallgatók elméleti és gyakorlati képzése párhuzamosan folyik.

Havi egy hétvégén találkozunk, 8 hónapon keresztül. Szombati és vasárnapokon 9:30-12:00 között tanteremben foglalkozunk az elméleti háttérrel, majd 13:30-17:00 között szabadtéri gyakorlatot folytatunk. Ez a kombináció egyszerre támogatja az új ismeretek, nézőpontok integrálását, és az élményszerzést.

Az elfogadott hiányzás: a tanórák legfeljebb 12%-a, azaz maximum 15 tanóra.

Az egyes modulok vezető oktatói:

Dr. Oborny Beáta ökológus kutató, az ELTE Biológiai Intézetének oktatója

Molnos Zselyke biológus, pszichológus, az Ökopszichológiai Intézet társalapítója

Donáth Attila, szupervizor, coach, az Ökopszichológiai Intézet társalapítója

A végzettség megszerzésének feltétele: 

  • – a képzés elvégzése,
  • – majd ezt követően a résztvevők természetfacilitátor-jelöltként egyéni szupervízió mellett vezetik az első 5 órát, és további 30 óra csoportos szupervízióban vesznek részt a 120 tanórán felül.

A szupervíziós szakasz biztosítja a megfelelő szakmai támogatást az önálló munkavégzés, csoportszervezés és -vezetés során felmerülő kérdések, dilemmák megoldásához.

A képzés helyszíne:

Az elméleti blokkok helyszíne a Jókai Klub, a Svábhegy tetején, gyönyörű ősfás parkkal (Budapest, Hollós út 5, 1121). Innen könnyen eljutunk a Normafa természetes élőhelyeihez, ahol a terepgyakorlatot tartjuk.

A képzés ideje:

2020. március 7-8: Biológia 1.
2020. április 18-19: Biológia 2.
2020. május 16-17: Ökológia 1.
2020. június 13-14 : Ökológia 2.
2020. július 4-5: Ökopszichológia 1.
2020. szeptember 12-13: Ökopszichológia 2.
2020. október 3-4. : Csoportvezetés 1.
2020. november 7-8: Csoportvezetés 2.

A képzés díja:

A képzés részvételi díja a választott konstrukció függvényében alakul.

  1. A 120 tanóra egy összegben, február 16-ig történő befizetése esetén 34 800,- Ft/hétvége, összesen 278 400,-Ft.
  2. A 120 tanóra két összegben történő befizetése esetén (február 16-ig, és augusztus 31-ig) 38 500 Ft/hétvége, összesen 308 000,-Ft.
  3. A 120 tanóra havi befizetéssel 41 500,- Ft/hétvége, összesen 332 000,-Ft.

A részvételi díj a tanórák mellett tartalmazza az Ökopszichológia-alapkönyvet is.  A végzett természetfacilitátorok 10% kedvezménnyel jelentkezhetnek az  Ökopszichológiai Intézet további képzéseire és fejlesztéseire (pl. zöld önismeret).

A szupervíziós szakasz óradíjai: egyéni szupervízió 8000,-Ft/óra (plusz esetleges útiköltség), csoportos szupervízió 2000,- Ft/fő/óra.

A jelentkezés feltétele:

BA vagy BSc minimum bármely szakterületen. Előnyt jelent a természettudományos végzettség és a csoportvezetési tapasztalat.

A jelentkezés menete:

Regisztrációs lap kitöltésével tudsz jelentkezni.  A beérkezett regisztrációkra válaszolunk, és elküldjük a befizetéssel és a továbbiakkal kapcsolatos tudnivalókat.

A képzésen a helyedet 34 800, -Ft regisztrációs díj megfizetésével tudod biztosítani február 16-ig.

A regisztrációs díj vissza nem térítendő összeg, amit az utolsó képzési alkalom díjából vonunk le.

További információ:

A honlapon, és a képzés facebook eseményénél folyamatosan tesszük közzé a kapcsolódó híreket. Kérdéseidre természetesen örömmel válaszolunk e-mailben is (info@ecopsychology.hu).


Az első képzési hétvége élményeit itt olvashatjátok.

A részvevők visszajelzéseit itt találjátok.


Természetfacilitátor jelöltjeink