Természetkapcsolat-facilitátor képzés (120 + 35 óra, négy modul) – 2022–2023

Posted by under Képzés

Képzésünkről a 2021. februári National Geographic is interjút készített, akárcsak korábban részvételi sétáinkról a NG melléklete, a Traveler.

Itt olvashatsz az előző 120 + 35 órás képzéseken végzett természetkapcsolat-facilitátorokról illetve a résztvevői visszajelzésekről.

Mit csinál egy természetkapcsolat-facilitátor?

Olyan ökopszichológiai szemléletű egyéni és csoportos foglalkozásokat tart, amelyek célja a résztvevők természettel való, tudásra és élményre épülő, kölcsönösségen alapuló kapcsolatának fejlesztése. Az élethosszig tartó tanulás jegyében, a környezeti nevelés e sajátos, ökopszichológiai szemléletre épülő formája elsősorban a felnőtt célcsoportot célozza meg (de nem kizárólag).

A természetkapcsolat-facilitátor botanikus kertekben, vadasparkokban, állatsimogatókban, nemzeti parkokban, természetvédelmi területeken és más, nem védett természeti élőhelyeken (erdőkben, vizes élőhelyeken), valamint emberi települések zöld övezeteiben tart természetkapcsolatot facilitáló programokat egyének és csoportok számára. Tevékenységét a természet és az emberek iránti kölcsönös tisztelet határozza meg, munkáját önállóan vagy természetvédelmi szervezetekkel együttműködve végzi.


Képzésünk Neked szól, ha

  • – kedvet érzel természetkapcsolat programok vezetéséhez;
  • – csoportokat, túrákat vezetsz és bővítenéd ismereteidet, eszköztáradat;
  • – csoportokkal dolgozva szeretnéd az emberek természethez való kapcsolódását támogatni, illetve a természettel való viszonyukat javítani;
  • – az ökopszichológia válaszokat nyújt számodra;
  • – szemléleted átalakulóban van, és másokat is hozzásegítenél a változáshoz;
  • – nyitott vagy arra a személyes változásra, amelyet a képzés elindít benned.

A jelentkezés feltétele:

Érettségi végzettség, illetve középszintű biológia érettségi vagy azzal megegyező szintű  tudás (a növénytan, állattan és ökológia területein). Előnyt jelenthet a csoportvezetési tapasztalat.

Amennyiben nem rendelkezel biológia érettségivel, megszerezheted a szükséges tudást online képzésünkön.


A képzés tartalma és struktúrája:

A képzés 120 tanórából és 35 óra szupervízióból áll (5 óra egyéni és 30 óra csoportos szupervízió). A 120 órás képzési időszakra az első év márciustól novemberig tartó időszakában kerül sor, míg a 35 órás szupervíziós szakaszra a következő évben. A tanúsítványt a szupervíziós szakasz elvégzése után állítjuk ki!

1. Első képzési szakasz (120 tanóra)

A 120 tanórás képzés négy modulja: Ökológiai, Biológiai, Ökopszichológiai és Csoportvezetési alapismeretek. A résztvevők elméleti és gyakorlati képzése párhuzamosan folyik.

Havi egy hétvégén találkozunk, 8 hónapon keresztül. Szombati és vasárnapokon 9:30-12:00 között tanteremben foglalkozunk az elméleti háttérrel, majd 13:30-17:00 között szabadtéri gyakorlatot folytatunk. Ez a kombináció egyszerre támogatja az új ismeretek, nézőpontok integrálását, és az élményszerzést.

Az elfogadott hiányzás: a tanórák legfeljebb 12%-a, azaz maximum 15 tanóra.

2. Szupervíziós szakasz (30 + 5 óra)

Az első képzési szakasz elvégzését  követően a résztvevők természetkapcsolat-facilitátor jelöltként egyéni szupervízió mellett vezetik az első 5 órát, és további 30 óra csoportos szupervízióban vesznek részt a 120 tanórán felül.

A csoportos szupervíziókat online tartjuk, az egyéni szupervíziókra a résztvevő által választott helyszínen kerül sor.


Az egyes modulok vezető oktatói:

Dr. Oborny Beáta ökológus kutató, az ELTE Biológiai Intézetének oktatója

Molnos Zselyke biológus, pszichológus, az Ökopszichológiai Intézet társalapítója

Donáth Attila, szupervizor, coach, az Ökopszichológiai Intézet társalapítója


A képzés helyszíne:

Az elméleti blokkok helyszíne a Széll Kálmán téren van, viszonylag közel a Budai hegységben tartott terepgyakorlati helyszínhez.

Az első képzési szakasz időpontjai:

2022. március 5–6
2022. április 2–3
2022. május 7–8
2022. május 28–29
2022. július 2–3
2022. szeptember 3–4
2022. október 1–2
2022. november 5–6

A képzés díja:

1. Első képzési szakasz (120 tanóra)

Jelentkezéskor csak az első képzési szakasz díját kell befizetni, amely a választott konstrukció függvényében alakul: 

  1. A 120 tanóra egy összegben, 2022. február 20-ig történő befizetése esetén 34 800,- Ft/hétvége, összesen 278 400,-Ft.
  2. A 120 tanóra két összegben történő befizetése esetén (2022. február 20-ig, és június 31-ig) 38 500 Ft/hétvége, összesen 308 000,-Ft.
  3. A 120 tanóra havi befizetéssel (minden képzési alkalom előtt) 41 500,- Ft/hétvége, összesen 332 000,-Ft.

A részvételi díj a tanórák mellett tartalmazza az Ökopszichológia-alapkönyvet is.  A végzett természetkapcsolat-facilitátorok 10% kedvezménnyel jelentkezhetnek az  Ökopszichológiai Intézet által önállóan szervezett további képzésekre és fejlesztésekre (pl. zöld önismeret).

2. Szupervíziós szakasz (30 + 5 óra)

A szupervíziós szakasz óradíjai: egyéni szupervízió 8000,-Ft/óra (plusz esetleges útiköltség, amennyiben nem Budapesten kerül rá sor), csoportos szupervízió 2000,- Ft/fő/óra. A szupervíziós szakasz részvételi díjainak befizetése annak igénybevételével párhuzamosan történik.


A jelentkezés menete:

Az előregisztrációs lap kitöltésével tudod jelezni a részvételi szándékodat 2022. FEBRUÁR 5-ig (ha kérdeznél, itt megteheted: info@ecopsychology.hu).

A beérkezett előregisztrációkra válaszolunk, majd sor kerül egy online interjúra. Ezt követően elküldjük az új felnőttképzési szabályozás alapján kitöltendő további dokumentumokat, illetve a befizetéssel kapcsolatos tudnivalókat.

A képzésen a helyedet a kitöltött, aláírt dokumentumok visszaküldésével, illetve 41 500, -Ft regisztrációs díj megfizetésével tudod biztosítani FEBRUÁR 20-ig. (Amennyiben a teljes összeg befizetését választod, nincs szükség külön regisztrációs díjra.)

A regisztrációs díj vissza nem térítendő összeg, amelyet az utolsó képzési alkalom díjából vonunk le.


További információ:

A honlapon, és a képzés Facebook eseményénél folyamatosan tesszük közzé a kapcsolódó híreket. Kérdéseidre természetesen örömmel válaszolunk e-mailben is (info@ecopsychology.hu).

Képzésünket a hatályos Felnőttképzési törvénnyel összhangban indítjuk. Felnőttképzési nyilvántartási számunk: B/2020/000007. A képzéssel kapcsolatos felnőttképzési dokumentumok: általános képzői adatkezelési tájékoztatásáltalános képzői adatszolgáltatási tájékoztatóképzési tájékoztató.


Itt olvashatsz az előző 120 órás képzéseken végzett természetkapcsolat-facilitátorokról illetve a résztvevői visszajelzésekről.