Természetkapcsolat-facilitátoraink bemutatkoznak: Vass Éva

“A természet ugyanúgy állítja helyre a mentális működésünket, ahogy az étel és a víz a testünkét.” (Adam Alter)

Vass Éva vagyok természetkapcsolat-facilitátor és bronzjelvényes túravezető.

Természetszeretetem a gyerekkoromra vezethető vissza, amikor a nyarak nagy részét szüleimmel Balatonudvariban, az erdő mellett, illetve nagyszüleimnél egy bakonyi faluban töltöttem.

Már akkor el tudtam mélyülni abban, ahogy a hangyák vonulnak át az erdei ösvényen, ahogy az őzek este gyülekeznek a vadkörtefák alatt, szerettem beazonosítani a réten a vadvirágokat.

Közel 10 éve kezdtem el rendszeresen túrázni, ami még közelebb vitt a természetben található csodákhoz. Az utóbbi években a barátaimnak, közeli ismerősöknek vezettem túrákat a már jól ismert, vagy éppen számomra is új útvonalakon, több látványosságot is érintve. 

Amikor találkoztam az Ökopszichológiai Intézet természetkapcsolat-facilitátor képzésével nem volt kérdés, hogy jelentkezem. A képzés során olyan tudást, ismereteket és eszköztárat kaptam, amivel a saját és mások természethez való kapcsolódását, valamint szemléletváltását is támogatni tudom. 

Közben 2022 nyarán szereztem meg a Magyar Természetjáró Szövetség bronzjelvényes túravezető képesítését is. 

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a természettel való kapcsolatunk mennyire fontos a lelki egészségünk megőrzésében. Ha lelassulunk és ráhangolódunk a természeti világ szépségeire és csodáira, segíthet táplálni egész lényünket, testünket, lelkünket, elménket, szívünket.

A természetkapcsolati séták alkalmával segítek abban, hogy

  • lelassulj és kikapcsolj,
  • egy kicsit más szemmel nézd az erdőt,
  • a gyakorlatok által mélyebben tudj kapcsolódni a természethez,
  • tudatosan fókuszálva érzékeld a körülötted lévő világot, megtapasztald a rendszerbe ágyazottságot, azt hogy mi is a természet részei vagyunk,
  • a gyakorlatokat a hétköznapokon is használni tudd

Ha szeretnéd látni a láthatatlant, a több-mint-emberi világban rejlő csodákat, megérteni a természetben zajló körforgások jelentőségét, valamint, hogy nem a természet rendszere felett, csak annak részeként tudunk létezni, akkor szeretettel várlak programjaimra. 

Sétáim, túráim a Bakonyban és a Balaton-felvidéken tartom.