Természetkapcsolat-facilitátoraink bemutatkoznak: Varga TímeaSziasztok, Varga Tímea vagyok, 2022-ben végzett természetkapcsolat facilitátor. A saját kapcsolatom a tájjal gyerekkorom óta élő és színesedő, mélyülő kapcsolat: kertünk, nagyszüleim kertjei, mezőgazdasági területeink (ahol sokáig magtermesztéssel foglalkoztunk), nyaralásaink, kirándulásaink természeti helyszínei, iskolás éveim nagyvárosi parkjainak emblematikus fasorai (a szegedi platánfasorok, a Városmajor gesztenyefái, a Barabás villa kertje, a normafai kirándulások), majd saját felnőtt otthonunk Lagom kertje, a kölcsönkapott konyhakert, erdőalji telkem… mind-mind formálták és építették azt, ahogy ma a tájra nézek, amit a tájban látok és amit és ahogy a tájban élek.

Sok időt töltöttem a mezőgazdasági tájban és mellette, ezért a Galga mente falusi agrártája közel áll hozzám, annak minden kihívásával, nehézségével és szépségével együtt. Látom és értem a tájat, annak megannyi kapcsolatát, szerepét. Valószínű ez vezetett ahhoz, hogy természetkapcsolat facilitátorként tájkapcsolati séták vezetésével kezdjek. Szívügyem a helyi értékek, a helyi tudás megismerése, megőrzése, új értékek életrehívása, a helyi közösség megszólítása, mozgósítása. Hiszem, hogy helyi problémákra, kihívásokra helyi válaszokat kell keressünk, adnunk. Ezért lakóhelyemen az elmúlt években több közösségi faültetést szerveztem, a fákat az egyre szélsőségesebbé váló időjárási viszonyok között is karbantartjuk – annak minden nehézségével és veszteségével együtt. Az Ökopszichológiai Intézetnél elvégzett két éves képzésemmel ezen célokért már természetkapcsolati programok tartásával is tudok tenni.

Szeretettel várok minden érdeklődőt a havi szinten tervezett tájkapcsolati sétáimon Galga mentén, Domonyban – részletekért keressétek a Mit mesél a táj? Facebook csoport eseményeit.