Részt venni a világ jobbá tételében

Az ökofilozófus, mélyökológus Joanna Macy javaslata erre a következő. Ha megbénít az óriási feladathalmaz és a hatalmas pusztítás, jusson eszünkbe, hogy nem tudjuk egyedül megmenteni a Földet, és nem is kell. Viszont van 3 tevékenység csoport, amelyek mindenikéből jó, ha választunk egyet. Ezek a következők:

  1. Egy olyan aktivitás, amellyel mérsékelni tudjuk a pusztítást

Csatlakozhatunk egy szervezethez vagy felléphetünk civil ellenállóként bármely olyan esetben, ami negatív hatásokkal jár a Földre, az élőlényekre, az emberekre, saját magunkra nézve. Lehet ez akár a szomszédban folyó családon belüli erőszak vagy egy atomreaktor építési terve.

  1. Olyan világot építeni magunk köré, amiben szeretünk élni

Lehet ez egy erdőkert, egy ökoház, egy alternatív iskola, egy állatmenhely stb.

  1. A tudatossági szintünk növelése

Alkatunktól függően lehet tudományos megértéssel dolgozni vagy spirituális módszerekkel (jóga, meditáció, természetben töltött idő stb.)

Bármelyik csomag önmagában megrekedést hozhat. A valami ellen való aktivizmus kiégést hoz egy idő után, ha csak a saját buborék világunkat építjük, és nem teszünk semmit a negatív hatások megállításáért, ezek előbb-utóbb elérik a mi világunkat is, míg a tudatosság növelése cselekvés nélkül szintén nem vezet előre. Szükség van rá, hogy mindhárom szintet működtessük.