Módszerspecifikus képzés pszichológusoknak

Az ökopszichológia tág perspektívája egy új szemlélettel és eszköztárral gazdagíthatja a pszichológusi munkát.

Tavaly indult hazánkban először ökopszichológiai módszerspecifikus képzés, 2024. márciusában pedig új csoportot indítunk!

“A képzés élményszinten is nagyon sokat adott, ismeretszinten is, emberileg is és szakmailag is.” – írta egy résztvevő

Az ökopszichológiai szemlélet és módszertan a pszichológiai tanácsadásban

Módszerspecifikus képzés pszichológusoknak – 150 óra

Időtartam: 2025. március 23.–2026. március 19.
Óraszám: 150 tanóra
Óradíj: 3.000 Ft/tanóra

A képzés felépítése

  • élő találkozások terepen (március–szeptember során összesen 7 vasárnap, 10.15–17.00 között; a terepmunka helyszíne: Balatonföldvár)
  • online találkozások (13 csütörtök esti alkalom: 18.30–21.00 között)
  • önálló munka – egyéni és csoportos formában (ennek időzítése részben önállóan, részben a csoporttagokkal egyeztetve történik)

A képzés tartalmi elemei

  • természetkapcsolati saját élmény alapozás/elmélyítés
  • ökopszichológia – elméleti háttér
  • ökopszichológiai tanácsadás – saját élmény
  • az ökopszichológiai tanácsadás módszertana – elmélet
  • ökopszichológiai tanácsadás – gyakorlat
  • 30 óra csoportos szupervízió illetve intervízió*, amelyet a képzés végéig (2026. március 19-ig) kell teljesíteni.

A képzés teljesítése érdekében az élő találkozásokról maximum 8 órát (egy vasárnapot), az online találkozásokról maximum 6 órát (két csütörtök estét) lehet hiányozni.

*Javasolt keretek: 10 online találkozás, alkalmanként 3 tanóra.
A 30 órából 18 óra szupervízió a képzővel, a többi intervíziós alkalom. Az intervíziós alkalmak időpontját a csoport közösen egyezteti.

A képzés ütemtervét itt találod.

A képzést tartja: Molnos Zselyke tanácsadó szakpszichológus, biológus

Jelentkezési feltételek

– pszichológusi végzettség,
– önálló munkatapasztalat a pszichológiai tanácsadás területén,
– középfokú angol nyelvtudás (a szakirodalom feldolgozásához),
– proaktív, felelősségteljes hozzáállás az egyéni munkák ütemezése kapcsán,
– nyitottság az egyéni témákkal való munkára (“mintha” helyzetek helyett a résztvevők valós, pszichológiai tanácsadási keretbe tartozó témáival dolgozunk),
– felkészültség a különböző időjárási viszonyok között zajló terepi munkára (a vasárnapi alkalmakon márciustól októberig 1-1 teljes napot a szabadban töltünk).

Mire jogosít fel a képzés?

Az ökopszichológiai módszertan használatára az egyéni vagy csoportos tanácsadási munkában. A képzés elvégzése nem jogosít fel a módszertan tanítására. (További információk: Általános Szerződési Feltételek).

A képzés során 150 kredit szerezhető a nemzetközi védjeggyel bíró Ecotuner végzettséghez. (További információkért írj nekünk az info [kukac] ecopsychology [pont] hu e-mail címre.)

Jelentkezés és befizetés

Az előregisztrációs lap kitöltésével tudod jelezni a részvételi szándékodat  2025. MÁRCIUS 1-ig (ha kérdeznél, itt megteheted: info [kukac] ecopsychology [pont] hu).  A beérkezett előregisztrációkra válaszolunk, majd sor kerül egy online interjúra. Ezt követően elküldjük az új felnőttképzési szabályozás alapján kitöltendő további dokumentumokat, illetve a befizetéssel kapcsolatos tudnivalókat.

A képzési díjat három részletben tudod befizetni:
– első részlet (200.000 Ft) befizetése 2025. március 1-ig;
– második részlet (150.000 Ft) 2025. június 1-ig;
– harmadik részlet (100.000 Ft) 2025. november 1-ig.

Azok a pszichológusok, akik elvégezték a Természetkapcsolat-facilitátor képzésünket vagy annak első képzési szakaszát, 30% kedvezménnyel jelentkezhetnek erre a képzésre.

A képzésen a helyedet a kitöltött, aláírt dokumentumok visszaküldésével, illetve képzési díj egészének vagy első részletének (200.000 Ft) befizetésével tudod biztosítani 2025. MÁRCIUS 1-ig. 

További információ:

Képzésünket a hatályos Felnőttképzési törvénnyel összhangban indítjuk. Felnőttképzési nyilvántartási számunk: B/2020/000007. 

A képzéssel kapcsolatos felnőttképzési dokumentumok: általános képzői adatkezelési tájékoztatásáltalános képzői adatszolgáltatási tájékoztatóképzési tájékoztató.

Az Általános Szerződési Feltételeket itt találod (amelyre a jelentkezők számára e-mailben elküldött felnőttképzési szerződés is hivatkozik).

Visszajelzések:

“Nagyon jó volt részese lenni az egész képzési folyamatnak. Az a paradigmaváltás, ami a módszer alapja, nem csak a szakmai identitàsomat alakította, hanem “beszivàrgott” a mindennapjaimba, egyéb szerepeimbe. Hàlàs vagyok a lehetőségért.”

“Mindennapokra kiható szemléletformálódást; szakmai tudás és eszköztár bővülését; támogató és sokszínű szakmai közeget, amiben élmény volt a közös fejlődés és gondolkodás.”

Szerintem ezt a szemléletet, a gyakorlatokat és megéléseket csak terepen tudtuk teljes valójában megtapasztalni, így a képzés rendkívül fontos elemeként tekintettem a balatoni napokra. Az alkalmak sűrűek, intenzívek voltak, mindig hagytak továbbgondolnivalót nem csak hazaútra, hanem a következő hetekre is.

“Nehéz röviden összefoglalni. Elsősorban még mélyebb kapcsolódást a természettel, szorosabb kötődést, bizalmat, alázatot irányába. EGYség-élményt, meggyőződést. Új, megtartó szakmai kapcsolatokat, szakmai közösséget, amely, nagyon bízom benne, hogy meg is marad. Szurkolok magunknak! Sok-sok kreatív energiát! Rengeteg ötletem lett! Mélyült az önismeretem, a természet részeként valahogy a saját magammal való kapcsolódás is változott… Nőtt a szakmai önbizalmam, magabiztosabb vagyok, bátrabban dolgozom kint és bent is a klienseimmel. Kaptam egyfajta jogosultágot, hogy a természettel karöltve dolgozhassak, szóval valamiféle beavatás is volt számomra ez a képzés. Új nézőpontokat. És persze sok-sok eszközt…

Nagyon szoros újrakapcsolódást a Balatonnal! Az elmúlt években el is felejtettem, mennyire fontos, mennyire szeretem. 🙂 A csoport megtartó erejét már az első alkalomtól kezdve. Egyszerre volt nagyon otthonos, és valahogy megszentelt ( nem tudom, hogy ez-e a jó szó) minden alkalom. Tetszett a hely sokfélesége. Jó, hogy a világ egy új pontjához lett szoros kötődésem.

A szupervíziós-intervíziós szakaszról:

“Oh ez fantasztikus szakasza a képzésünknek. A csapat igazi csoporttá érett, egy együtt- lélegző entitássá váltunk. Támogató megtartó csoport lett, aki nyitott az újra, kompetens, fantasztikusan jó témák merültek fel az alkalmak alatt és egymástól is rengeteget tudunk tanulni.”

Ez a szakasz nagyban segítette az integrációt, a tanultak eseteken és ötleteléseken keresztüli újrafeldolgozását. Segített rávilágítani arra, hogy milyen sokat fejlődtünk, és arra is, hogy milyen sokat fejlődhetünk még. Ezáltal számomra maximálisan megtestesítette a sokat említett útmutatást, hogy “bízzunk a folyamatban” (és hogy gondolkodjunk folyamatban).

“Nagy hála van bennem, hogy létrejött ez a képzés… Köszönöm, hogy része lehettem!”

***