Módszerspecifikus képzés pszichológusoknak

Az ökopszichológia tág perspektívája egy új szemlélettel és eszköztárral gazdagíthatja a pszichológusi munkát.

Tavaly indult hazánkban először ökopszichológiai módszerspecifikus képzés, 2024. márciusában pedig új csoportot indítunk!

“A képzés élményszinten is nagyon sokat adott, ismeretszinten is, emberileg is és szakmailag is.

Az ökopszichológiai szemlélet és módszertan a pszichológiai tanácsadásban

Módszerspecifikus képzés pszichológusoknak – 150 óra

Időtartam: 2024. március 24.–2025. március 20.
Óraszám: 150 tanóra
Óradíj: 2.500 Ft/tanóra

A képzés felépítése

  • élő találkozások terepen (március–szeptember során összesen 7 vasárnap, 10.00–17.00 között; a terepmunka helyszíne: Balatonföldvár)
  • online találkozások (13 csütörtök esti alkalom: 18.30–21.00 között)
  • önálló munka – egyéni és csoportos formában (ennek időzítése részben önállóan, részben a csoporttagokkal egyeztetve történik)

A képzés tartalmi elemei

  • természetkapcsolati saját élmény alapozás/elmélyítés
  • ökopszichológia – elméleti háttér
  • ökopszichológiai tanácsadás – saját élmény
  • az ökopszichológiai tanácsadás módszertana – elmélet
  • ökopszichológiai tanácsadás – gyakorlat
  • 30 óra csoportos szupervízió illetve intervízió*, amelyet a képzés végéig (2025. március 20-ig) kell teljesíteni.

A képzés teljesítése érdekében az élő találkozásokról maximum 8 órát (egy vasárnapot), az online találkozásokról maximum 6 órát (két csütörtök estét) lehet hiányozni.

*Javasolt keretek: 10 online találkozás, alkalmanként 3 tanóra.
A 30 órából min. 18 óra szupervízió a képzővel, a többi intervíziós alkalom. Az intervíziós alkalmak időpontját a csoport közösen egyezteti.

A képzés ütemtervét itt találod.

A képzést tartja: Molnos Zselyke tanácsadó szakpszichológus, biológus

Jelentkezési feltételek

– pszichológusi végzettség,
– önálló munkatapasztalat a pszichológiai tanácsadás területén,
– középfokú angol nyelvtudás (a szakirodalom feldolgozásához),
– proaktív, felelősségteljes hozzáállás az egyéni munkák ütemezése kapcsán,
– nyitottság az egyéni témákkal való munkára (“mintha” helyzetek helyett a résztvevők valós, pszichológiai tanácsadási keretbe tartozó témáival dolgozunk),
– felkészültség a különböző időjárási viszonyok között zajló terepi munkára (a vasárnapi alkalmakon márciustól szeptember végéig 1-1 teljes napot a szabadban töltünk).

Mire jogosít fel a képzés?

Az ökopszichológiai módszertan használatára az egyéni vagy csoportos tanácsadási munkában. A képzés elvégzése nem jogosít fel a módszertan tanítására. (További információk: Általános Szerződési Feltételek).

A képzés során 150 kredit szerezhető a nemzetközi védjeggyel bíró Ecotuner végzettséghez. (További információkért írj nekünk az info [kukac] ecopsychology [pont] hu e-mail címre.)

Jelentkezés és befizetés

Az előregisztrációs lap kitöltésével tudod jelezni a részvételi szándékodat  2024. MÁRCIUS 10-ig (ha kérdeznél, itt megteheted: info [kukac] ecopsychology [pont] hu).  A beérkezett előregisztrációkra válaszolunk, majd sor kerül egy online interjúra. Ezt követően elküldjük az új felnőttképzési szabályozás alapján kitöltendő további dokumentumokat, illetve a befizetéssel kapcsolatos tudnivalókat.

A képzési díjat egyben (375.000 Ft) vagy két részletben (200.000 Ft 2024. márc. 10-ig, ill. 175.000 Ft 2024. június 1-ig) tudod befizetni.

Azok a pszichológusok, akik elvégezték a Természetkapcsolat-facilitátor képzésünket vagy annak első képzési szakaszát, 30% kedvezménnyel jelentkezhetnek erre a képzésre.

A képzésen a helyedet a kitöltött, aláírt dokumentumok visszaküldésével, illetve képzési díj egészének vagy első részletének (200.000 Ft) befizetésével tudod biztosítani 2024. MÁRCIUS 10-ig. 

További információ:

Képzésünket a hatályos Felnőttképzési törvénnyel összhangban indítjuk. Felnőttképzési nyilvántartási számunk: B/2020/000007. 

A képzéssel kapcsolatos felnőttképzési dokumentumok: általános képzői adatkezelési tájékoztatásáltalános képzői adatszolgáltatási tájékoztatóképzési tájékoztató.

Az Általános Szerződési Feltételeket itt találod (amelyre a jelentkezők számára e-mailben elküldött felnőttképzési szerződés is hivatkozik).

Visszajelzések:

“Nagyon jó volt részese lenni az egész képzési folyamatnak. Az a paradigmaváltás, ami a módszer alapja, nem csak a szakmai identitàsomat alakította, hanem “beszivàrgott” a mindennapjaimba, egyéb szerepeimbe. Hàlàs vagyok a lehetőségért.”

“Mindennapokra kiható szemléletformálódást; szakmai tudás és eszköztár bővülését; támogató és sokszínű szakmai közeget, amiben élmény volt a közös fejlődés és gondolkodás.”

Szerintem ezt a szemléletet, a gyakorlatokat és megéléseket csak terepen tudtuk teljes valójában megtapasztalni, így a képzés rendkívül fontos elemeként tekintettem a balatoni napokra. Az alkalmak sűrűek, intenzívek voltak, mindig hagytak továbbgondolnivalót nem csak hazaútra, hanem a következő hetekre is.

“Nehéz röviden összefoglalni. Elsősorban még mélyebb kapcsolódást a természettel, szorosabb kötődést, bizalmat, alázatot irányába. EGYség-élményt, meggyőződést. Új, megtartó szakmai kapcsolatokat, szakmai közösséget, amely, nagyon bízom benne, hogy meg is marad. Szurkolok magunknak! Sok-sok kreatív energiát! Rengeteg ötletem lett! Mélyült az önismeretem, a természet részeként valahogy a saját magammal való kapcsolódás is változott… Nőtt a szakmai önbizalmam, magabiztosabb vagyok, bátrabban dolgozom kint és bent is a klienseimmel. Kaptam egyfajta jogosultágot, hogy a természettel karöltve dolgozhassak, szóval valamiféle beavatás is volt számomra ez a képzés. Új nézőpontokat. És persze sok-sok eszközt…

Nagyon szoros újrakapcsolódást a Balatonnal! Az elmúlt években el is felejtettem, mennyire fontos, mennyire szeretem. 🙂 A csoport megtartó erejét már az első alkalomtól kezdve. Egyszerre volt nagyon otthonos, és valahogy megszentelt ( nem tudom, hogy ez-e a jó szó) minden alkalom. Tetszett a hely sokfélesége. Jó, hogy a világ egy új pontjához lett szoros kötődésem.

A szupervíziós-intervíziós szakaszról:

“Oh ez fantasztikus szakasza a képzésünknek. A csapat igazi csoporttá érett, egy együtt- lélegző entitássá váltunk. Támogató megtartó csoport lett, aki nyitott az újra, kompetens, fantasztikusan jó témák merültek fel az alkalmak alatt és egymástól is rengeteget tudunk tanulni.”

Ez a szakasz nagyban segítette az integrációt, a tanultak eseteken és ötleteléseken keresztüli újrafeldolgozását. Segített rávilágítani arra, hogy milyen sokat fejlődtünk, és arra is, hogy milyen sokat fejlődhetünk még. Ezáltal számomra maximálisan megtestesítette a sokat említett útmutatást, hogy “bízzunk a folyamatban” (és hogy gondolkodjunk folyamatban).

“Nagy hála van bennem, hogy létrejött ez a képzés… Köszönöm, hogy része lehettem!”