Részvételiséta-vezető és természetkapcsolat-facilitátor képzés

Cselekvő válasz az ökológiai válságra → azon a szinten, ahol a legmélyebb átalakulásra van szükség: az emberi fejekben

Te is érezd, hogy valami nagyon nem stimmel a természettel kapcsolatos viszonyunkban?

Miközben többféle módon próbálunk választ adni a hosszantartó és globális krízisre, alapvető kérdés marad: hogyan tud az emberek természethez való viszonyulása átalakulni egy elidegenedett és kizsákmányoló állapotból → egy mélyebb természetkapcsolat és ökológiai identitás irányába.

Gyakorlatorientált képzésünk eszközöket ad a kezedbe, amelyekkel mások természetkapcsolatának mélyítését tudod támogatni. Sőt, mindebben nem hagyunk magadra:

Csatlakozz ahhoz a több mint hatvanfős közösséghez,
akikkel folyamatosan építkezünk és inspiráljuk egymást!

A mindent elsöprő élőhelypuszítást látva könnyű elmagányosodni.

Az a tapasztalatunk, hogy sokan érzik úgy, egyedül vannak azokkal a mély érzésekkel, amelyek a természethez fűzik őket, és nagyon nehéz ezt a megélést akár a szűk környezetük felé is kommunikálni.

Te is csodabogárnak érzed magad a természettel kapcsolatos gondolataid és érzéseid miatt? Nem vagy egyedül. 🙂

A gyerekkori természettapasztalat sokunkban hagyott mély lenyomatot. Később talán másfelé sodort az élet, de ott szunnyad bennünk, és egyre erősödik a vágy az újrakapcsolódásra:

megélni a saját természetkapcsolatunk mélységeit,
és tenni mások újrakapcsolódásáért is.

Egy részvételiséta-vezető szerint, ez a képzés szól

Mindenkinek, akiben megfogalmazódott a gondolat, hogy valami nagyon nincs rendben körülöttünk és bennünk. Azoknak, akikben motoszkál, hogy tenni kellene valamit, de kifogytak a hatásos eszközökből. Azoknak, akik szelíd eszközökkel szeretnének segíteni embertársaiknak újrakapcsolódni a valódi világhoz, más élőlényekhez, a természethez… Azoknak, akik úgy érzik, egyedül vannak.”

A közösség mint érték az elmúlt négy év visszajelzéseinek szinte mindegyikében megjelent. Például így:

“És a legjobb az egészben: tagja lenni egy olyan szakmai közösségnek, ami épít és nem degradál. Ahol nyugodtan (gyomorideg nélkül) lehetek én, és ez elég is.”

Miközben a természetkapcsolattal dolgozunk, és a nézőpontváltást gyakoroljuk, nagyon úgy tűnik, képzéseinknek van egy önismereti hozadéka is.

“…nem is gondoltam volna, hogy ha más szemüvegen át tekintek a világra, magamra is másképp nézek.”

Tapasztalati tanulással dolgozunk, élményeken keresztül alakítjuk mind a saját nézőpontjainkat, mind pedig a facilitátori eszköztárunkat is.

Ez a teljes lényünk általi tanulás óhatatlanul átalakít bennünket: nemcsak a természet többi részéhez, hanem önmagunkhoz és más emberekhez is máshogyan kapcsolódunk. Így írtak erről a társaink:

“A képzés többszintű finomhangolást hozott a mindennapjaimba a saját magamhoz való viszonyulásban, illetve a velem együtt létező világ szemlélésében.”

“Az emberi kapcsolataimon változtatott, az emberekhez való viszonyomon… Visszakaptam a bizalmamat az emberekben és az emberi kapcsolatokban.”

“Megerősített abban, hogy minden egy, a többi élőlény és így a magam tiszteletében is. Így már többször megengedem magamnak, hogy azt csináljam, ott legyek, ahol nekem jó… És hogy nem kell a tökéletesség látszatát fenntartani. Segít, hogy őszintébb, tisztább legyek a hétköznapokban.”

Jelentkezési feltételek

A részvételi természetséta-vezetés alapkompetenciái közé tartoznak a természettudományos ismeretek, hiszen ezekre építve tudunk olyan nézőpontokat kínálni, amelyek által mindannyian közelebb kerülhetünk az ökológiai valóság észleléséhez. Ezért a képzésre jelentkezés feltétele:

1) emelt szintű érettségi a következő természettudományos tárgyak valamelyikéből: biológia, kémia, fizika vagy földrajz

2) VAGY természettudományos felsőfokú végzettség*

* A következő BSc, MSc vagy szakirányú továbbképzések közül: biológus, geográfus, geológus, biológia vagy földrajz szakos tanár, környezetkutató, agrármérnök, környezetgazdálkodási agrármérnök, mezőgazdasági mérnök, ökológiai gazdálkodási mérnök, környezetmérnök, kertészmérnök, növényorvos, tájépítész, természetvédelmi mérnök, vadgazda mérnök, erdőmérnök.

>Ha fentiektől eltérő végzettséged van, kapcsolódj a következő Zöld önismereti csoportunkhoz! Jelezd a kapcsolódási szándékodat itt: info [kukac] ecopsychology [pont] hu
>Ha pszichológus vagy, az Ökopszichológiai tanácsadás képzés neked szól.
>Ha coach végzettséged van, jelentkezz a Green-coaching képzésünkre!

Időtartam: 2025. március 8.–2026. október 30.

Neked szól a képzés, ha:

tudod, hogy a szemléletváltás egy folyamat, és túl vagy már az instant, azonnali megoldások keresésén

az életszerű, finomhangolt és mélységgel bíró együttléteket szereted, ezekben érzed otthon magad

igényed van szabad térre, a belülről fakadó alkotás igénye és a kapcsolódás egyformán erős törekvéseid

a természetkapcsolat sokkal több számodra, mint egy jól hangzó fogalom: szavakkal nehezen megragadható mélységeket jelent

nyitott vagy arra a változásra, amit a képzés elindíthat benned, miközben olyan eszközökhöz jutsz, amelyekkel mások szemléletváltozását is támogatni tudod

“Én azt imádtam egyébként, hogy beleengedtem magam, és történtek a dolgok hétről hétre, s akkor voltak ilyen felismerések, hogy aha, akkor ez ezért történt, meg az, hogy eljutottunk valahova, amiről észre sem vettem, hogy odafele tartunk…”

“…amikor összeállt a végén az egész s ezáltal értelmet nyertek ezek a gyakorlatok… és arra is rájöttem, hogy ez így tudatosan lett így felépítve, s ez nekem egy tök nagy élmény volt!”

A képzés díja

Összesen 230 órányi tudáshoz és élményhez jutsz, mindössze 2.000 Ft-os óradíjjal.

Befizetési lehetőségek:

  1. Átutalással három részletben: első részlet (200.000 Ft) befizetése 2025. február 20-ig; második részlet (160.000 Ft) 2025. június 1-ig, harmadik részlet (100.000 Ft) 2025. november 20-ig;
  2. Átutalással egy összegben (460.000 Ft), 2025. február 20-ig.

Ezen kívül más díj nem terhel, kivéve az egyéni szupervízió útiköltségét, amennyiben az általad választott helyszín nem Budapest területén van.

És az extrák…

… A képzési díj tartalmazza továbbá az Ökopszichológia-alapkönyvet,

… 2 egyórás online konzultációt, amelyet a képzés teljes ideje alatt akkor vehetsz igénybe, amikor leginkább szükséged van rá, és amely segít az egyéni profilod tisztításában.

… A képzés elvégzésével 230 kreditet gyűjthetsz a nemzetközi védjeggyel bíró Ecotuner végzettség megszerzéséhez.

.

…2 éves díjmentes IES tagságot szerezhetsz.

…30%-os kedvezménnyel jelentkezhetsz az Ökopszichológiai Intézet által indított egyéb képzésekre és műhelyekre.

Egy teljes vegetációs perióduson keresztül rendszeresen kint vagyunk

2025-ben márciustól októberig egy-egy hétvégét töltünk kint közösen, különböző élőhelyeken, Budapesten.

Az elméleti és gyakorlati közös alkalmak, a részvételi és online találkozások, az önállóan szervezett egyéni és kiscsoportos munkák, valamint a második év szupervíziós szakasza összesen 230 órányi tudást, készségfejlesztést, tapasztalatot és élményt biztosít számodra.

A képzés elvégzésével képes leszel többféle helyszínen és élőhelyen részvételi sétákat és más természetkapcsolati programokat vezetni csoportok és egyének számára (vizes élőhelyeken és vízpartokon, kaszálóréteken, erdőkben, illetve városi zöld- és épített környezetben egyaránt).

Lásd a képzés ütemtervét itt!

Tetszik a dolog, de nehéz másfél évre elköteleződni?

Mit látsz, ha távolba nézel? Merre tartasz, és hogy néznek ki a mindennapjaid?

Állandóan be vagy osztva, és folyamatosan zsonglőrködsz az időddel?

A terepi alkalmak lehetőséget biztosítanak arra, hogy minőségi időt tölts kint – ez egyszerre feltölt, pihentet és energizál. Tested és lelked vágyik arra a mélyülésre, amit egy olyan közeg biztosít, ahol egy nyelvet beszélünk.

Nem mellesleg, közben észrevétlenül is tanulva, haladsz a célod felé: hogy természetkapcsolat-facilitátorként, cselekvő válaszoddal csatlakozz az élet hálójához.

A képhez tartozó alt jellemző üres; psy_jobb_fent_vonal-kicsi.png a fájlnév

A képzés oktatói:

A természettudományok és a pszichológia területén egyaránt olyan felsőfokú végzettségekkel rendelkezünk, amelyeket elengedhetetlennek tartunk a természetben vezetett tanulási folyamatokban.

Mindemellett négyen összesen két évtizednyi tapasztalattal rendelkezünk a Természetkapcsolat-facilitátor képzések vezetésében.

A képzés gazdája és az ökopszichológiai és csoportvezetési modulok oktatója: Molnos Zselyke, biológus és tanácsadó szakpszichológus, az ELTE Pszichológiai Doktori Iskola hallgatója.

A biológiai-ökológiai modul oktatója: Oborny Beáta, PhD, az ELTE Biológiai Intézetének docense.

A terepi alkalmakat vezetik: Farády-Cole Anna biológus és környezetvédelmi szakpszichológus, illetve Biczó András agrármérnök és gombaszakellenőr mindketten részvételiséta-vezetők és természetkapcsolat-facilitátorok.


Képzésünket a hatályos Felnőttképzési törvénnyel összhangban indítjuk, és a képzés végén a Felnőttképzési Akkreditációs Rendszer által kiállított tanúsítvány nem engedélyköteles tevékenység végzésére jogosít. Felnőttképzési nyilvántartási számunk: B/2020/000007. 

A képzéssel kapcsolatos felnőttképzési dokumentumok: általános képzői adatkezelési tájékoztatásáltalános képzői adatszolgáltatási tájékoztató, képzési tájékoztató. Az Általános Szerződési Feltételeket itt találod (amelyre a jelentkezők számára e-mailben elküldött felnőttképzési szerződés is hivatkozik).