Részvételi séták

Célja
Vezetheti
Kiscsoportos részvételi séták

Fotó: Wierzicky Anett

A részvételi séták elnevezése és módszertana az Ökopszichológiai Intézet szellemi termékét képezi. Amennyiben az oldalról idézel, kérlek, azt forrásmegjelöléssel tedd.

A részvételi természetséták célja

A részvételi séták olyan (kis)csoportos foglalkozások, amelyek célja az adott terület élőlényeivel, hálózataival, mintázataival, folyamataival való élményszintű és ismeretalapú találkozás és kapcsolódás.

A séták helyszínei változatosak: természeti értékekben gazdag élőhelyek (például vizes élőhelyek, erdők, gyepek), valamint akár a városi, épített környezet is lehet.

A részvételi sétákon nem csupán megmerítkezünk a természet hangjaiban, illataiban, színeiben (amely mind a fizikai, mind a pszichés egészségünknek jót tesz), hanem mindezeken túl megpróbálunk kapcsolatba kerülni ezzel az élő rendszerrel, elengedve a használatalapú, emberközpontú megközelítést.

Hiszen a természet több mint pusztán egy rekreációs helyszín, egyfajta díszlet vagy használati tárgy, amely a mi céljainkat szolgálja.

Az egészségmegőrzésen és a rekreáción túl tehát fontos szemponttá válik az élőhelyhez, tájhoz való – tudáson és élményen keresztüli – kapcsolódás.

Hogyan valósítjuk ezt meg?

A tudáson és élményen keresztüli kapcsolódásra két eltérő megközelítés finom egyensúlyát keresve teremtünk lehetőséget. Az egyiket az érzékszervi, élményszintű kapcsolat, a másikat pedig a szakmai (biológiai, ökológiai) ismeretek képviselik.

Az ökopszichológiai szemlélet fontos részét képezi tehát az érzékszervi kapcsolat mellett a szakmai információadás is, hiszen ez elengedhetetlen a perspektívaváltáshoz, ahhoz, hogy máshogyan tudjunk a természetre rátekinteni: az elkülönült növényeken, állatokon, gombákon túl képesek legyünk kapcsolatokat, összefüggéseket is észrevenni.

Ki vezethet részvételi sétát?

A Részvételiséta-vezetői és természetkapcsolat-facilitátori képzésünkön végzett, természettudományos alapvégzettséggel rendelkező szakemberek kompetenciát és jogosultságot szereznek az általunk kidolgozott részvételi séták vezetésére.

Helyszín

A helyszín kiválasztásánál arra figyelünk, hogy természeti értékekben gazdag, ugyanakkor a főváros területén elhelyezkedő élőhelyet, életközösséget találjunk. Helyszíneink egyik csoportját az örökerdők képviselik,  2019. októberéig számos erdei részvételi sétát tartottunk, később elkezdtük bővíteni a palettát más típusú élőhelyekkel (pl. vizes élőhelyek, gyepek).

Az alábbi előadásban hallhatsz a részvételi séták történetéről, elméleti hátteréről és gyakorlatáról:

Fábián Emese cikke a 2019. március végi erdei részvételi sétáról több finomhangolt részletet is tartalmaz arról, hogy mi is történik egy ilyen alkalommal.

Az Ökopszichológiai Intézet által korábban szervezett részvételi sétákról több riport és programajánló is készült:

Kiscsoportos részvételi séták Budapesten:

  • Következő időpont: 2024. január 27., Csepel
  • Célcsoport: felnőttek
  • Kis létszámú csoport
  • Részvételi díj: 8000 Ft/fő

Jelentkezem kiscsoportos részvételi sétára!

A következő időszakban egyéni részvételi sétára is van lehetőséged jelentkezni!

Vásárolhatsz ajándékutalványt is egyéni, páros vagy csoportos részvételi sétára! Írj a molnos.zselyke@ecopsychology.hu email címre.