Részvételi séták


A részvételi séták célja

A részvételi séták elnevezése és módszertana az Ökopszichológiai Intézet szellemi termékét képezi. Amennyiben az oldalról idézel, kérlek, azt forrásmegjelöléssel tedd.

A részvételi séták olyan (kis)csoportos foglalkozások, amelyek célja az adott terület élőlényeivel, hálózataival, mintázataival, folyamataival való élményszintű és ismeretalapú találkozás és kapcsolódás. A séták helyszínei természeti értékekben gazdag élőhelyek, például erdők, vizes élőhelyek, gyepek stb.

Az erdei részvételi sétákon az eredeti japán erdőfürdőkön túl nemcsak megmerítkezünk az erdő hangjaiban, illataiban, színeiben (amely mind a fizikai, mind a pszichés egészségünknek jót tesz), hanem mindezeken túl megpróbálunk kapcsolatba kerülni ezzel az élő rendszerrel, elengedve a használatalapú, emberközpontú megközelítést.

Hiszen az erdő több, mint pusztán egy rekreációs helyszín, egyfajta díszlet vagy használati tárgy, amely a mi céljainkat szolgálja. Az egészségmegőrzésen és a rekreáción túl tehát fontos szemponttá válik az erdőhöz való – tudáson és élményen keresztülikapcsolódás.

Hogyan valósítjuk ezt meg?

A tudáson és élményen keresztüli kapcsolódásra két eltérő megközelítés finom egyensúlyát keresve teremtünk lehetőséget. Az egyiket az érzékszervi, élményszintű kapcsolat, a másikat meg a szakmai (biológiai, ökológiai) ismeretek képviselik. Az ökopszichológiai szemlélet fontos részét képezi tehát az érzékszervi kapcsolat mellett a szakmai információadás is, hiszen ez elengedhetetlen a perspektívaváltáshoz, ahhoz, hogy máshogyan tudjunk az erdőre rátekinteni: az elkülönült fákon túl képesek legyünk kapcsolatokat, összefüggéseket is észrevenni.

Ki vezethet részvételi sétát?

A Részvételiséta-vezető és természetkapcsolat-facilitátor képzésünkön végzett, természettudományos alapvégzettséggel rendelkező szakemberek kompetenciát és jogosultságot kapnak az általunk kidolgozott részvételi séták vezetésére.

Helyszín

A helyszín kiválasztásánál arra figyelünk, hogy természeti értékekben gazdag, ugyanakkor a főváros területén elhelyezkedő élőhelyet, életközösséget találjunk. Helyszíneink egyik csoportját az örökerdők képviselik.  2019. októberéig mintegy 15 erdei részvételi sétát tartottunk, később elkezdtük bővíteni a palettát, egyrészt új erdei helyszínekkel, másrészt más típusú élőhelyekkel (pl. vizes élőhelyek).


Fábián Emese cikke a 2019. március végi erdei részvételi sétáról több finomhangolt részletet is tartalmaz arról, hogy mi is történik egy ilyen alkalommal.

Az Ökopszichológiai Intézet által korábban szervezett erdőfürdő programokról, valamint részvételi sétákról több riport is készült:

  • – 2019. szeptember 20-án a Klubrádióban (Lay Viktória műsorában)
  • – 2018. október 15-én a Duna TV, Duna World, illetve M1 Kék bolygó adásában ( a 15. perctől – ez sajnos már nem elérhető),
  • – 2018. november 10-én pedig az M2 Én vagyok itt című műsorában jelent meg az ökopszichológiai szemléletű erdőfürdő.

2020. októberében a National Geographic Traveler melléklete ajánlja a részvételi sétáinkat.


Következő csoportos részvételi séták Budapesten:

  • A következő időszakban egyéni részvételi sétára van lehetőséged jelentkezni!
  • Tavaszra tervezett csoportos részvételi séták /az időpontok tájékoztató jellegűek, a séták megvalósulása az aktuális járványügyi szabályozás függvénye
  • – 2021. március 15, 10.00-12.00: kiscsoportos részvételi séta – jelentkezés e-mailben (molnos.zselyke@ecopsychology.hu)

    – 2021. április 19, 10.00-12.00: kiscsoportos részvételi séta – jelentkezés e-mailben (molnos.zselyke@ecopsychology.hu)

Korábbi részvételi sétáink:


Feliratkozás a hírlevelünkre