Részvételi séták


A részvételi séták célja

A részvételi séták elnevezése és módszertana az Ökopszichológiai Intézet szellemi termékét képezi. Amennyiben az oldalról idézel, kérlek, azt forrásmegjelöléssel tedd.

A részvételi séták olyan (kis)csoportos foglalkozások, amelyek célja az adott terület élőlényeivel, hálózataival, mintázataival, folyamataival való élményszintű és ismeretalapú találkozás és kapcsolódás. A séták helyszínei természeti értékekben gazdag élőhelyek, például erdők, vizes élőhelyek, gyepek stb.

Az erdei részvételi sétákon az eredeti japán erdőfürdőkön túl nemcsak megmerítkezünk az erdő hangjaiban, illataiban, színeiben (amely mind a fizikai, mind a pszichés egészségünknek jót tesz), hanem mindezeken túl megpróbálunk kapcsolatba kerülni ezzel az élő rendszerrel, elengedve a használatalapú, emberközpontú megközelítést.

Hiszen az erdő több mint pusztán egy rekreációs helyszín, egyfajta díszlet vagy használati tárgy, amely a mi céljainkat szolgálja. Az egészségmegőrzésen és a rekreáción túl tehát fontos szemponttá válik az erdőhöz való – tudáson és élményen keresztüli – kapcsolódás.

Hogyan valósítjuk ezt meg?

A tudáson és élményen keresztüli kapcsolódásra két eltérő megközelítés finom egyensúlyát keresve teremtünk lehetőséget. Az egyiket az érzékszervi, élményszintű kapcsolat, a másikat pedig a szakmai (biológiai, ökológiai) ismeretek képviselik. Az ökopszichológiai szemlélet fontos részét képezi tehát az érzékszervi kapcsolat mellett a szakmai információadás is, hiszen ez elengedhetetlen a perspektívaváltáshoz, ahhoz, hogy máshogyan tudjunk az erdőre rátekinteni: az elkülönült fákon túl képesek legyünk kapcsolatokat, összefüggéseket is észrevenni.

Ki vezethet részvételi sétát?

A Részvételiséta-vezetői és természetkapcsolat-facilitátori képzésünkön végzett, természettudományos alapvégzettséggel rendelkező szakemberek kompetenciát és jogosultságot kapnak az általunk kidolgozott részvételi séták vezetésére.

Helyszín

A helyszín kiválasztásánál arra figyelünk, hogy természeti értékekben gazdag, ugyanakkor a főváros területén elhelyezkedő élőhelyet, életközösséget találjunk. Helyszíneink egyik csoportját az örökerdők képviselik.  2019 októberéig mintegy 15 erdei részvételi sétát tartottunk, később elkezdtük bővíteni a palettát, egyrészt új erdei helyszínekkel, másrészt más típusú élőhelyekkel (pl. vizes élőhelyek).


Fábián Emese cikke a 2019. március végi erdei részvételi sétáról több finomhangolt részletet is tartalmaz arról, hogy mi is történik egy ilyen alkalommal.

Az Ökopszichológiai Intézet által korábban szervezett részvételi sétákról több riport és programajánló is készült:

 • – 2018. október 15-én a Duna TV, Duna World, illetve az M1 Kék bolygó adásában (a 15. perctől – ez sajnos már nem elérhető),
 • – 2018. november 10-én pedig az M2 Én vagyok itt című műsorában,
 • – 2019. szeptember 20-án a Klubrádióban (Lay Viktória műsorában),
 • – 2020 októberében a National Geographic Traveler melléklete ajánlja a részvételi sétáinkat.
 • – 2021. februári National Geographic interjút készített a Természetkapcsolat-facilitátor képzéseinkről.

Következő, csoportos részvételi séták Budapesten:

 • A következő időszakban egyéni részvételi sétára van lehetőséged jelentkezni!
 • – 2021. nyár: kiscsoportos részvételi séták – időpontok: június 14, június 21, június 28 (hétfő délelőttök, 10.00–12.00)
 • Helyszín: Budapest (Budai hegység)
 • Célcsoport: felnőttek
 • Maximális létszám: 6-8 fő
 • Részvételi díj: 6000 Ft
 • Itt tudsz jelentkezni.

Korábbi részvételi sétáink:


Feliratkozás a hírlevelünkre