Részvételi séták

Célja
Vezetheti
Kiscsoportos részvételi séták

Fotó: Wierzicky Anett

A részvételi séták elnevezése és módszertana az Ökopszichológiai Intézet szellemi termékét képezi. Amennyiben az oldalról idézel, kérlek, azt forrásmegjelöléssel tedd.

A részvételi természetséták célja

A részvételi séták olyan (kis)csoportos foglalkozások, amelyek célja az adott terület élőlényeivel, hálózataival, mintázataival, folyamataival való élményszintű és ismeretalapú találkozás és kapcsolódás.

A séták helyszínei változatosak: szívesen dolgozunk természeti értékekben gazdag élőhelyeken (például vizes élőhelyeken, erdőkben, gyepeken), továbbá városi, épített környezetben is tartunk részvételi sétákat.

A részvételi természetséták elsődleges célja a nézőpontváltás elindítása természetészlelésünk átalakítása érdekében.

Az ökopszichológiai megközelítés szerint az ökológiai válság egy észlelési válságként is felfogható, és a részvételi sétákon éppen ezért azon dolgozunk, hogy egy kívülálló pozícióból induló és leegyszerűsítő természetészlelést egy valósághűbb, részvételi alapú percepcióvá alakítsuk át. Persze, ez egy hosszabb folyamat, de egyetlen részvételi természetséta is elindíthat benned új nézőpontokat, inspirációkat.

A részvételi sétákon tehát nem csupán megmerítkezünk a természet hangjaiban, illataiban, színeiben (amely mind a fizikai, mind a pszichés egészségünknek jót tesz), hanem mindezeken túl megpróbálunk kapcsolatba kerülni ezzel az élő rendszerrel, elengedve a használatalapú, emberközpontú megközelítést.

Hiszen a természet több mint pusztán egy rekreációs helyszín, egyfajta díszlet vagy használati tárgy, amely a mi céljainkat szolgálja.

Az egészségmegőrzésen és a rekreáción túl tehát fontos szemponttá válik az élőhelyhez, tájhoz való – tudáson és élményen keresztüli – kapcsolódás és nézőpontváltás.

Hogyan valósítjuk ezt meg?

A tudáson és élményen keresztüli kapcsolódásra két eltérő megközelítés finom egyensúlyát keresve teremtünk lehetőséget. Az egyiket az érzékszervi, élményszintű kapcsolat, a másikat pedig a természettudományos ismeretek képviselik.

Az ökopszichológiai szemlélet fontos részét képezi tehát az érzékszervi kapcsolat mellett a szakmai információadás is, hiszen ez elengedhetetlen a perspektívaváltáshoz, ahhoz, hogy máshogyan tudjunk a természetre rátekinteni: az elkülönült növényeken, állatokon, gombákon túl képesek legyünk kapcsolatokat, összefüggéseket is észrevenni.

Ki vezethet részvételi sétát?

A Részvételiséta-vezetői és természetkapcsolat-facilitátori képzésünkön végzett, természettudományos alapvégzettséggel rendelkező szakemberek kompetenciát és jogosultságot szereznek az általunk kidolgozott részvételi séták vezetésére.

Helyszín

A helyszín kiválasztásánál arra figyelünk, hogy természeti értékekben gazdag, ugyanakkor a főváros területén elhelyezkedő élőhelyet, életközösséget találjunk. Helyszíneink egyik csoportját az örökerdők képviselik,  2019. októberéig számos erdei részvételi sétát tartottunk, később elkezdtük bővíteni a palettát más típusú élőhelyekkel (pl. vizes élőhelyek, gyepek), illetve pár éve már városi, épített környezetben zajló részvételi sétákkal is.

Az alábbi előadásban hallhatsz a részvételi séták történetéről, elméleti hátteréről és gyakorlatáról:

Fábián Emese cikke a 2019. március végi erdei részvételi sétáról több finomhangolt részletet is tartalmaz arról, hogy mi is történik egy ilyen alkalommal.

Az Ökopszichológiai Intézet által korábban szervezett részvételi sétákról több riport és programajánló is készült:

Kiscsoportos részvételi séták Budapesten:

  • Következő időpont: 2024. június (tervezés alatt), Budapest – részvételi séta kaszálóréten
  • Célcsoport: felnőttek
  • Kis létszámú csoport
  • Részvételi díj: 10.000 Ft/fő

Jelentkezem kiscsoportos részvételi sétára!

A következő időszakban egyéni vagy páros részvételi sétára is van lehetőséged jelentkezni!

Továbbá ajándékutalványt is vásárolhatsz egyéni vagy páros, Budapesten vagy Balatonföldváron megvalósuló részvételi sétára! Írj a molnos.zselyke[kukac]ecopsychology.hu email címre.