Erdőfürdő

 

Az eredeti japán megközelítés (sinrin-joku) szerint az erdőfürdő egy “megmerítkezés” az erdő hangjaiban, illataiban, színeiben, amely mind a fizikai, mind a pszichés EGÉSZSÉGÜNKnek jót tesz: csökken a stresszintünk, megnyugszunk, feltöltődünk.

Az ökopszichológiai szemléletű erdőfürdő során azonban mindezeken túl megpróbálunk az érzékszerveinken valamint biológiai ismereteken keresztül KAPCSOLATBA KERÜLNI ezzel az élő rendszerrel, elengedve a használatalapú emberközpontú megközelítést. Hiszen az erdő több mint pusztán rekreációs helyszín, egyfajta díszlet vagy használati tárgy, amely a mi céljainkat szolgálja.

Az ökopszichológiai szemlélet fontos részét képezi az érzékszervi kapcsolat mellett a szakmai információadás is, hiszen ez elengedhetetlen a perspektívaváltáshoz, ahhoz, hogy máshogyan tudjunk az erdőre rátekinteni: az elkülönült fákon túl képesek legyünk kapcsolatokat, összefüggéseket is észrevenni. Az erdővel való ismerkedési folyamatban tehát a perspektívaváltást, az új nézőpontok elsajátítását megkerülhetetlennek tartjuk, hiszen azzal tudunk valós érzelmi kapcsolatot is kialakítani, akit ismerünk.

A megismerés két útja pedig, amelyet egyformán fontosnak gondolunk: 1) a tudományos (biológiai/ökológiai) ismeretek és ugyanakkor 2) a közvetlen észlelés.

Az ökopszichológiai szemléletű erdőfürdő alkalmakat épp ezért biológus/ökológus, illetve pszichológus/mentálhigiénés végzettségű szakemberek vagy szakemberpárosok tartják. Módszereink között kiemelt helyet kapnak az észlelési gyakorlatok.


Az Ökopszichológiai Intézet által szervezett erdőfürdő programokról több TV-riport is készült:

  • 2018. október 15-én a Duna TV, Duna World, illetve M1 Kék bolygó adásában ( a 15. perctől),
  • 2018. november 10-én pedig az M2 Én vagyok itt című műsorában jelent meg az ökopszichológiai szemléletű erdőfürdő.

Következő erdőfürdő programok Budapesten:

  • – legközelebb tavasszal

Korábbi erdőfürdő programjainkat itt találod.