Erdőfürdő

 


Az eredeti japán megközelítés (sinrin-joku) szerint az erdőfürdő egy “megmerítkezés” az erdő hangjaiban, illataiban, színeiben azzal a céllal, hogy csökkentsük a stresszintünket, megnyugodjunk, feltöltődjünk, és ezáltal óvjuk az egészségünket.

Az ökopszichológiai szemléletű fontosnak tartja az  emberközpontú megközelítést elengedni, hiszen az erdő több mint pusztán rekreációs helyszín, egyfajta díszlet vagy használati tárgy, amely a mi céljainkat szolgálja. Az erdőfürdő mint alkalmazott ökopszichológiai módszer az erdőt egy élő egységként értelmezi, a cél pedig a találkozás, a kapcsolódás – egy olyan kétirányú, kölcsönösen előnyös folyamatban, amelyben egymással ismerkedő partnerek vagyunk.

Az ökopszichológiai szemlélet fontos részét képezi a szakmai információadás is, hiszen ez elengedhetetlen a perspektívaváltáshoz, ahhoz, hogy máshogyan tudjunk az erdőre rátekinteni: az elkülönült fákon túl képesek legyünk kapcsolatokat, összefüggéseket is észrevenni. Az erdővel való ismerkedési folyamatban a perspektívaváltást, az új nézőpontok elsajátítását megkerülhetetlennek tartjuk, hiszen azzal tudunk valós érzelmi kapcsolatot is kialakítani, akit ismerünk.

Az ökopszichológiai szemléletű erdőfürdő alkalmakat épp ezért biológus/ökológus, illetve pszichológus/mentálhigiénés végzettségű szakemberek vagy szakemberpárosok tartják. Módszereink között kiemelt helyet kapnak az észlelési gyakorlatok.

Következő erdőfürdő programok:

Korábbi erdőfürdő programjainkat itt találod.