Erdőfürdő

 

Az eredeti japán megközelítés (sinrin-joku) szerint az erdőfürdő egy “megmerítkezés” az erdő hangjaiban, illataiban, színeiben azzal a céllal, hogy csökkentsük a stresszintünket, megnyugodjunk, feltöltődjünk, és ezáltal óvjuk az egészségünket.

Az ökopszichológiai szemléletű fontosnak tartja az  emberközpontú megközelítést elengedni, hiszen az erdő több mint pusztán rekreációs helyszín, egyfajta díszlet vagy használati tárgy, amely a mi céljainkat szolgálja. Az erdőfürdő mint alkalmazott ökopszichológiai módszer az erdőt egy élő egységként értelmezi, a cél pedig a találkozás, a kapcsolódás – egy olyan kétirányú, kölcsönösen előnyös folyamatban, amelyben egymással ismerkedő partnerek vagyunk, akik változó, megújuló külsővel újra és újra nekifutnak az ismerkedés kalandjának, örömének.

Az ökopszichológiai szemlélet fontos részét képezi a szakmai információadás is, hiszen ez elengedhetetlen a perspektívaváltáshoz, ahhoz, hogy máshogyan tudjunk az erdőre rátekinteni: az elkülönült fákon túl képesek legyünk kapcsolatokat, összefüggéseket is észrevenni. Az erdővel való ismerkedési folyamatban a perspektívaváltást, az új nézőpontok elsajátítását megkerülhetetlennek tartjuk, hiszen azzal tudunk valós érzelmi kapcsolatot is kialakítani, akit ismerünk.

Az ökopszichológiai szemléletű erdőfürdő alkalmakat épp ezért biológus/ökológus, illetve pszichológus/mentálhigiénés végzettségű szakemberek vagy szakemberpárosok tartják. Módszereink között kiemelt helyet kapnak az észlelési gyakorlatok.


Az Ökopszichológiai Intézet által szervezett erdőfürdő programokról több TV-riport is készült:

  • 2018. október 15-én a Duna TV, Duna World, illetve M1 Kék bolygó adásában ( a 15. perctől),
  • 2018. november 10-én pedig az M2 Én vagyok itt című műsorában jelent meg az ökopszichológiai szemléletű erdőfürdő.

Következő erdőfürdő programok Budapesten:

Korábbi erdőfürdő programjainkat itt találod.