Ökopszichológiai szemléletű erdőfürdő

Fetykó Kinga, Gálhidy László, Mihók Barbara, Novák Bálint

Workshop – V. Ökopszichológiai nap: Állatasszisztált terápiák és erdőfürdő (Pilisszántó, 2018. 09. 28.)

Megismerés – empátia – kapcsolódás

Mit jelent számomra az erdő? Rekreációs környezet, amelyben megnyugszom? Formák, színek, illatok kavalkádja? Vetítővászon, amin az élet szakadatlan fejlődési-pusztulási folyamatait nézhetem?

Az erdőben való megmerítkezés, az erdőfürdő során észlelési és tudatos jelenlétet segítő gyakorlatokkal hangolódunk rá a körülöttünk lévő összetett és mozdulatlanságában is folyamatosan változó rendszerre, s egyben önmagunkra is. Az ökopszichológiai szemléletű erdőfürdő során az erdő mint biológiai lény megismerése e hangolódás kulcseleme – hiszen (újra)kapcsolódni csak ahhoz tudunk, amit ismerünk. Az erdőről való biológiai tudásunk gazdagodása így tovább finomíthatja észlelésünket, ez pedig további felismerésekkel gazdagíthat minket. Ha nem csak díszletként, hanem értő figyelemmel nézünk az erdőre, akkor egy olyan tükör lesz számunkra, amiben rácsodálkozhatunk a saját életünk jelentős történésire is: a fejlődés, az elmúlás, a veszteségek vagy a megerősödések fontos momentumaira.

Műhelyünk során a résztvevők ízelítőt kaphatnak abból, mit adhat nekünk az erdő, ha partnerként tekintünk rá, mit tanulhatunk a vele való találkozásból önmagunkra és az élő világra vonatkozóan.