Az ökopszichológiai tanácsadásban képzett pszichológusok bemutatkoznak: Berta Krisztina

Berta Krisztina vagyok, okleveles pszichológus. Egy Tisza menti vajdasági kistelepülésen nőttem fel, ahol megcsodálhattam a Dél-Alföld kincseit.

A természet szeretete mindig is jelen volt az életemben. Gyerekkoromban sokat jártam ki családommal a töltésre, folyópartra. A töltésről gyakran láttunk őz csapatokat együtt mozogni, figyelni – ilyenkor mi is megálltunk, elcsendesedtünk, nehogy elijesszük őket. Tavasszal sok virágzó növénnyel találkoztunk, megszagoltuk őket, a fűben ülve közelről is megnéztük, megtanultuk a neveiket. Mindig örömmel töltött el, amikor felismertem a cickafarkot, kamillát, pipacsot, bodzát… Nyaranta sokat úsztunk a folyóban, a strandtól eltávolodva egyre inkább hallottuk a madarak csiripelését, a víz hangját, néztük a part menti fákat és átjárt minket a nyugalom. A hegyekben, az erdő mélyén is gyerekkorom óta járok túrázni.

A hatalmas fák, akik az erdőben körülvesznek, a zöld környezet, az erdő hangjai mind-mind megnyugvást, feltöltődést hoznak számomra, és segítenek a természettel együtt, összhangban létezni.

Az ökopszichológiai szemlélet és módszertan a pszichológiai tanácsadásban képzés sok új nézőpontot adott számomra, elindított a perspektívaváltás útján, segített a több-mint-emberi világhoz való visszakapcsolódásban, a rendszerbe ágyazottságunk megtapasztalásában és ennek fontosságában. A saját élmény által mélyült a természetkapcsolatom, az önmagammal való kapcsolódásom. Felgyorsult világunkban különösen fontosnak tartom az ökopszichológiai szemléletet és eszközöket, melyek hozzásegítenek minket a lelassuláshoz, tudatos jelenléthez, saját ritmusunk megtalálásához, egyfajta komplex észleléshez, melyben képesek vagyunk észrevenni az összefüggéseket és harmóniában létezni a világgal. Pszichológusi munkámban igyekszem ezt a szemléletet átadni, hiszek abban, hogy képesek vagyunk a változásra, önmagunk mélyebb megértésére és tehetünk azért, hogy a többi élőlénnyel harmóniában éljünk. Tanácsadásaimba beépítem a kinti sétákat, melyek hozzájárulnak jóllétünkhöz, segítenek a kapcsolódásban és mélyebb megértésben.

berta.krisztina.psy [kukac] gmail.com

https://www.facebook.com/bertakrisztina.pszichologus