2016 szeptemberétől 2018 júliusáig tartott a kétéves Ökopszichológiai klubsorozat a Magnet Házban. Meghívott vendégeinkkel közösen kerestük a kapcsolódási pontokat az ökopszichológia, valamint a hálózatkutatás, a tájépítészet, a szomatodráma, az állatasszisztált terápiák, az erdőökológia, a meseterápia és egyéb témák között. Továbbá azt feszegettük, hogy hogyan függ össze egyéni jóllétünk a természet, a bolygó jóllétével? Hogyan betegít meg mindkét irányban az elidegenedés, és mit jelent ez? Milyen egyéni és közösségi útjai vannak a megszakadt kapcsolatok helyreállításának, s miért megkerülhetetlen lépés ez a harmónia helyreállításában? Milyen hozzáadott szempontokat kínál az ökológia a pszichológiának és viszont? Az esemény házigazdái Molnos Zselyke ökopszichológus és a folyamatot facilitáló Donáth Attila szupervizor és coach voltak.


A klubsorozat alkalmairól:

2018. június 29-én, az Ökológiai én konferencia részeként Dr. Gálhidy László erdőökológussal, a WWF erdővédelmi programjának vezetőjével beszélgetett az erdőkhöz kapcsolódó személyes megéléseiről, élményeiről dr. Mihók Barbara és Molnos Zselyke. Mit jelent “az erdő”? Hogyan éli meg az erdőkkel való kapcsolatot egy szakember? Hogyan függ össze mindez az ökológiai énnel? Az interjút a közösségi színház kísérte a beszélgetésekben megjelenő érzések, hangulatok rövid visszajátszásán keresztül. (A programról készült videót itt találod: 1. rész, 2. rész.)


2018. június 7-én Dr. Oborny Beáta elméleti biológussal, az ELTE Biológiai Intézetének docensével beszélgettünk  a biodiverzitásról, illetve a bőség zavaráról, és arról, hogy vajon képesek vagyunk-e megérteni, befogadni ezt. “Az ember folyamatosan pusztítja a biológiai sokféleséget – a biodiverzitást – a Föld szinte minden régiójában. E pusztítás részben „mellékterméke” modern életformánknak, részben pedig tudatos törekvés. A szántóföldeken, a mesterséges ültetvény-erdőkben és még számos területen, ahol az élőlényeket gazdaságilag hasznosítják, általában arra törekszenek, hogy csak egyetlen faj legyen jelen. Mindez ellentmond a természet alapvető működésének! „A természet nem kultivál monokultúrákat.” – mondta Juhász-Nagy Pál ökológus. A diverzitás folytonosan generálódik, és természetes körülmények között elég nagy gazdagsággal fenn is marad. Vajon az ültetvény sor-erdők átláthatósága helyett tudunk-e mit kezdeni az együtt élő fajok tucatjainak látszólagos rendezetlenségével, a fajok közötti kölcsönhatások sokaságával? Egyáltalán vannak-e személyes tapasztalataink az élővilág gazdagságáról? Meg tudunk-e érteni a miénktől gyökeresen eltérő életformákat? Könnyen megy-e, hogy értéknek tekintsük a sokféleséget? Erről és ehhez hasonló kérdésekről szóló ökológiai előadásra és beszélgetésre hívjuk az érdeklődőket.” Facebook esemény


2018. március 8-án Dr. Kalóczkai Andrea meseterapeutával, neurológus szakorvossal és pszichoterapeutával beszélgettünk a mesék és természet kapcsolatáról, illetve a meseterápiáról: “A mesék, ahogy álmaink is, megérintik a tudattalant, belemerítkeznek, majd ismét a tudatos felszínre hoznak minket. Mivel a természetközelben élők hozták létre őket, a mesék erős kapcsolatot mutatnak a természettel, környezetünkkel, és a világban akár valóságos, akár elképzelt teremtményekkel engedik meg a találkozást.”  Facebook esemény


2017. december 14-én Kardos Edina, klinikai szakpszichológussal, lovas pszichoterapeutával beszélgettünk lovakról, kutyákról, pszichoterápiáról és mindezek ötvözetéről: az állat asszisztált pszichoterápiáról. Fb esemény.


Klubsorozatunk negyedik részének (2017. szeptember 7.) meghívott vendége Geréb Gábor volt, aki hónapokat töltött az Antarktiszon, a British Antarctic Survey elektromérnökeként. A beszélgetés során a hetedik kontinensen szerzett tapasztalatairól, benyomásairól, élményeiről kérdeztük, mindezt átszűrve az ökopszichológia szemléletén.  A Facebook eseményt itt találod.


Az Ökopszichológiai Intézet által szervezett klubsorozat harmadik részében, 2017. június 15-én Vicsek Andrással, a Maven 7  kutatási igazgatójával beszélgettünk hálózatkutatásról, szervezeti hálózatelemzésről és mindezeknek az ökopszichológiával való kapcsolódási pontjairól. Az eseményt itt találod.


A második klubalkalom (2016. december 8) meghívott vendége dr. Illyés Zsuzsanna tájépítész, egyetemi docens (SZIE) volt.

https://www.facebook.com/events/1830876720464901/


Az első klubalkalom (2016. szeptember 15.) meghívott vendége dr. Buda László orvos és pszichoterapeuta volt, akivel a szomatodráma és az ökopszichológia kapcsolódási pontjairól beszélgettünk.

https://www.facebook.com/events/1761348334122445/