Közösségi színház

A playback improvizációs színház egy közösségi színházi forma, és egyben egy olyan pszichoszociális dimenzió, amelyben a társas rezonancia katarzishoz vezethet. A megelevenedő történetek, mesék, élmények, álmok, hangulatok és érzések az itt és most megismételhetetlenségével  olyan spirituális teret hoznak létre, amelybe a néző önkéntelenül is bevonódik. A ritualizációt elősegítő játékmester segítségével a „történetek mandalája”[1] egy archaikus belső világba kalauzolja el a résztvevőket: színészt, zenészt, mesélőt, nézőt egyaránt.[2] 

A klasszikus visszajátszó vagy playback színház meghatározott időtartammal és felépítéssel rendelkező előadás formájában, színházi keretek között valósul meg. A színészek a nézők által elmesélt hangulatokat, történeteket játsszák vissza előzetes megbeszélés nélkül, és mindezt a zenész(ek) támogatják hangkeltő eszközeik és hangszereik segítségével. A színészeket, zenészeket, nézőket és a közülük kikerülő mesélőket a játékmester fogja egységbe.

Ez a nem írott színházi műfaj a személyes érzések, élmények, hangulatok és történetek megosztásán és visszajátszásán keresztül lehetőséget teremt egy egyedi közösségi élmény létrejöttére. Archaikus közösségi rítusainkra emlékeztet, amelyek lehetőséget adtak az önkifejezésre, a megosztásra, a közös művészi élményre – és esetenként a katarzisra.

Az alkalmazott visszajátszó színház számos helyzetben használható a szervezetfejlesztéstől kezdve a művészetterápiás alkalmazáson át egészen a mindennapi önismeret, spontaneitás és kreativitás fejlesztéséig. Ezt a műfaj következő jellemzői teszik lehetővé:[3]

 • Képes láthatóvá tenni, megjeleníteni érzéseket, mögöttes tartalmakat, attitűdöket. Az általa kínált vizuális megjelenítési forma célja a kiemelés, rálátás, tudatosítás és integrálás biztosítása.
 • Visszatükröz, és ezen keresztül fejleszti az egymásra való rezonálást, az együttműködést.
 • Szerepet játszik az érzelmi és kognitív egyensúly megteremtésében.
 • Szublimációs csatornaként biztosítja a külső-belső történések integrációját.
 • Ritualizál, s ezáltal elősegíti az integrációt és a holisztikus megértést.
 • A megosztáson keresztül arra inspirál, hogy a minden emberben benne rejlő alkotóenergia megnyilvánuljon, megteremtve a belső szabadság általi önkifejezés terét.
 • Segít az attitűdváltásban és a magatartás megváltozásában: reaktívból proaktívba, hiányszemléletűből bőségszemléletűbe, valamint az örömorientáltság, a felelősségvállalás és tiszta kommunikáció létrejöttében.
 • Szinergikus kapcsolódást hoz létre, ezáltal szerepet játszik a közösségépítésben.

Az ökopszichológiai visszajátszó színház a műfaj fent említett előnyeit alkalmazza ökopszichológiai megközelítéssel. A megosztott érzések, élmények, történetek az emberen kívüli világgal kapcsolatos megéléseinkhez kapcsolódnak. Olyan élményeket és történeteket várunk, amelyek a külső-belső természettel kapcsolatban megélt fájdalomról, gyászról, félelemről – vagy éppen örömről, egységélményről szólnak. Az érzések palettája természetesen végtelen…

Következő programok:

Kéthavonta tartunk egy ökopszichológia-playback tematikus előadást, illetve az évente háromszor megrendezett Ökopszichológiai Napokat is egy-egy előadás zárja, integrálja.

Legközelebbi alkalmak:

Korábbi programok a témában:

 • 2017. december 2, Budapest, Nyitott Képzések (Bokréta u. 15): Ökopszichológiai színházi előadás.
 • 2017. szeptember 24-én a II. Ökopszichológiai Nap záróeseménye egy playback improvizációs színházi előadás volt  (Donáth Attila, Erős István, Molnos Zselyke, Rózsa Dániel, Turba Attila részvételével).
 • 2017. június 24-én, a balatonföldvár-kőröshegyi Ökopszichológiai Napokon a szombatot színházi előadással zártuk (Donáth Attila, Erős István, Molnár Balázs, Molnos Zselyke, Rózsa Dániel részvételével).
 • 2017. április 22, Budapest. Az Európai Playback-Színházi Találkozón (European Playback Theatre Gathering) tartottunk workshopot Donáth Attilával Ecopsychology and Playback Sharing environmental grief and unity experiences címmel. (Itt találod a négynapos rendezvényről készült videót.)
 • 2016. november 4, Budapest. Az Ökopszichológiai műhelysorozatunk záróalkalmán a környezeti gyász és a természettel, bolygóval való egységélmények playback-színház általi megjelenítésével dolgoztunk. Nagyon sikeres alkalom volt.
 • 2016. október 21, Keszthely. II. Szupervíziós Vándorkonferencia: Összekapcsoltság, érzelmek, playback. Szupervízió ökopszichológiai szemlélettel, érzelmi intelligenciával és a playback módszertanával.
 • 2016. július 3, Békéscsaba. Országos Playback Találkozó (OPT): Ökopszichológia és playback (bemutató műhely, speciális ökopszichológiai színházi technikák alkalmazása).
 • 2016. május 22, Budapest. „Belső utak a fenntarthatóság felé” közösségi alkotóműhely: A perspektívák rendszere az ökopszichológia tükrében – az előadást követő workshopon már szintén használtunk playback-színházi visszajátszásokat (Donáth Attila, Erős István, Rózsa Dániel, Somogyi Beáta részvételével).
 • 2016. május 4-i könyvbemutatót a MagNet Közösségi Házban playback-színházi visszajátszásokkal színesítettük (dr. Bakó Tihamér, Erős István, Rózsa Dániel, Somogyi Beáta, Turba Attila részvételével).

[1] Simon Péter szóbeli közlése alapján.

[2] Bánki, 2013.

[3] Donáth és Molnos, 2015.