Képzés


Felnőttképzési nyilvántartási számunk: B/2020/000007, felnőttképző engedély számunk: E/2020/000277.


Természetfacilitátor képzéseink

Az élő rendszerek kizsákmányolása kritikus méreteket öltött, akárcsak a természet többi részétől való elidegenedés pszichés következményei. Az ökopszichológia a válság okainak és tüneteinek együttes kezelésében gondolkodik, a paradigmaváltás támogatásával.

A paradigmaváltás magában foglalja egyrészt a működésmódunk átalakítását, de ennél jóval többet is:

annak megváltoztatását, hogy mit gondolunk a természet többi részéről, és az élő rendszerekkel való kapcsolatunkról, illetve azt, hogy milyen módon vagyunk képesek rendszerben gondolkodni és összefüggéseket, kapcsolatokat, hálózatokat észlelni.

Jelenlegi működésmódunk egy torz látásmóddal is együttjár, amelynek során hibásan észleljük a világban önmagunkat: elkülönültnek, rendszeren kívülinek, és más élőlények fölött állónak, miközben mi sem áll távolabb a valóságtól!

A természetfacilitátor olyan szakember, aki képes mások paradigmaváltását támogatni, illetve kapcsolódását facilitálni a természet többi részéhez. Képzéseink kompetenciát és jogosultságot biztosítanak az Ökopszichológiai Intézet által fejlesztett részvételi séták vezetésére.

Neked szólnak a Természetfacilitátor képzéseink, amennyiben a következő pontok valamelyikében magadra ismersz:

  • – csoportokat, túrákat vezetsz és bővítenéd ismereteidet, eszköztáradat;
  • – kedvet érzel részvételi séták vezetéséhez;
  • – szeretnéd jobban érteni a természetpusztító emberi viselkedés okait, és azt, hogy erre hogyan lehet egyéni és csoportos szinten hatni,
  • – csoportokkal dolgozva szeretnéd az emberek természethez való kapcsolódását támogatni, illetve a természettel való viszonyukat javítani;
  • – szemléleted átalakulóban van, és másokat is hozzásegítenél a változáshoz,
  • – nyitott vagy arra a személyes változásra, amelyet a képzés elindít benned.

Két különböző Természetfacilitátor képzést kínálunk, két különböző célcsoportnak.

1.Amennyiben lelkes természetjáró vagy, rendelkezel BA/Bsc végzettséggel valamely területen, és a fentiekben magadra ismersz, neked szól a 120 órás, 4 modulos képzésünk, amely Biológia, Ökológia, Ökopszichológia és Csoportvezetés modulokból épül fel. További információk

2. Amennyiben rendelkezel olyan természettudományos egyetemi végzettséggel, amelynek megszerzése során tanultál növényrendszertant, állatrendszertant, valamint ökológiát (pl. biológus, biológia tanár, természetvédelmi mérnök stb), továbbá rendelkezel középfokú angol nyelvismerettel (a szakirodalom feldolgozásához), számodra hoztuk létre a 100 + 40 órás képzésünket, amelynek során Ökopszichológiai és Csoportvezetési ismereteket szerezve leszel kompetens és jogosult a részvételi séták vezetésére. További információk


2020-ban indított 120 órás, 4 modulos Természetfacilitátor képzésünket itt találod.


Zöld önismeret komplex, ökopszichológiai szemléletű munka

Az egyén belső világát általában saját magához és más emberekhez fűződő kapcsolatainak tükrében vizsgáljuk.

Az ökopszichológia ennél tágabb skálán értelmezi a psziché működését: a természet, a bolygó rendszerébe ágyazottan.

Ennek eszköze: valós kapcsolatba kerülni saját magammal és más emberekkel, s ugyanakkor az emberen kívüli világgal (más élőlényekkel, természeti elemekkel, ritmusokkal) is.

A programot vezeti: Donáth Attila pszichodráma vezető, szupervizor és Molnos Zselyke ökopszichológus.

A módszertanról, célcsoportról és a jelentkezés módjáról itt olvashatsz.


Az ökopszichológia szemlélete – erdei iskolák pedagógusai számára

Az ökopszichológia egységesítő szakterülete új szempontokat kínál a fenntarthatóság pedagógiája számára.

Másfél napos képzésünket a környezeti neveléssel foglalkozó pedagógusoknak ajánljuk.


Képzéseinket a 2020. szeptemberétől érvényes új felnőttképzési törvény követelményeihez igazítva valósítjuk meg. Felnőttképzési nyilvántartási számunk: B/2020/000007, felnőttképző engedély számunk: E/2020/000277.


Feliratkozás a hírlevelünkre