Képzés, fejlesztés

Természetfacilitátor képzés (100+40 óra)

Biológusként, ökológusként, természetvédő szakemberként, környezeti nevelőként, biológia tanárként nagyon nehéz megélni a természetpusztítás miatti értékvesztést, fájdalmat, és azt a látszólagos társadalmi közegellenállást, amelyben úgy tűnik, nehéz másokkal megláttatni mindazt, amit mi látunk.

Természetfacilitátor képzésünket most olyan szakembereknek ajánljuk, akik tanultak növényrendszertant, állatrendszertant, ökológiát, rendelkeznek a természettel kapcsolatos szakmai ismeretekkel, és azt tapasztalják, hogy az ismeretek átadása a szemléletváltás elősegítésének szükséges, de önmagában még nem elégséges feltétele.

Hogyan és mitől változik az emberek viszonyulása a természet többi részéhez? Hogyan tudja egy természetismerettel bíró szakember ezt támogatni? Mi az a többlet, amivel az ökopszichológia komplex tudástára támogatni tudja a paradigmaváltást?

A képzés elvégzésével:

 • – jobban fogod érteni a természetpusztító emberi viselkedés okait, és azt, hogy erre hogyan lehet egyéni és csoportos szinten hatni,
 • – módszereket kapsz a szemléletváltás támogatásához,
 • – alkalmas leszel arra, hogy támogasd a paradigmaváltást a saját közegedben,
 • – magad is egy fejlődésen mész keresztül, és olyan mintákat építesz be a személyiségedbe, melyek erősítik a kapcsolatépítő, támogató identitást, és amely a csoportvezetésen túl az életed más területein is megnyilvánul.

A képzés tanórái 2020. szeptemberében kezdődnek, és 2021. júniusában érnek véget.  A tanórákat 2/3 részben személyesen, 1/3 részben online kapcsolódással tartjuk.

A képzés szemléletével kapcsolatos további információkért nézd meg ezt a webináriumon rögzített előadást.

A jelentkezéshez szükséges további részletekért pedig kattints ide.


Természetfacilitátor képzés 2020 (120 óra)

Mi hívta életre a képzést?

Az ökopszichológia szerint az emberi psziché jólléte és a természet, bolygónk jólléte kölcsönösen összefügg, kapcsolódik egymáshoz. Az ökológiai krízis és az emberi psziché zavarai összefüggésben lehetnek ennek a természetes kapcsolatnak a megszakadásával. Gyógyulásunk, EGÉSZségünk kulcsa pedig az újrakapcsolódásban rejlik.

Az újrakapcsolódás egyik feltétele, hogy bővítsük ismereteinket az ember (természeti) rendszerbe ágyazottságáról, a környezetünk, így a természet élőlényeiről, életközösségeiről, hálózatairól. A másik, hogy kialakítsunk egy személyesebb kötődést az emberen túli élő rendszerekkel: megfigyeljük, érzékeljük egy táj, egy élőlény, egy életközösség tulajdonságait, elevenségét, ritmusait, továbbá azonosítsuk kapcsolódási pontjainkat.

A természetfacilitátor olyan szakember, aki ismereteket ad egy adott terület élőlényeiről, hálózatairól, folyamatairól, egyúttal hozzásegíti egy csoport tagjait az érzékszervi, élményszintű kapcsolódáshoz, támogatva az újrakapcsolódást. Képzésünk kompetenciát és jogosultságot ad az Ökopszichológiai Intézet által fejlesztett részvételi séták vezetésére.

Képzésünk Neked szól, ha

 • – kedvet érzel Részvételi séták vezetéséhez;
 • – csoportokat, túrákat vezetsz és bővítenéd ismereteidet, eszköztáradat;
 • – csoportokkal dolgozva szeretnéd az emberek természethez való kapcsolódását támogatni, illetve a természettel való viszonyukat javítani;
 • – az ökopszichológia válaszokat nyújt számodra;
 • – világnézeted átalakulóban van, és másokat is hozzásegítenél a változáshoz.

Az egyes modulok vezető oktatói:

 • Dr. Oborny Beáta ökológus kutató, az ELTE Biológiai Intézetének oktatója
 • Molnos Zselyke biológus, pszichológus, az Ökopszichológiai Intézet társalapítója
 • Donáth Attila, szupervizor, coach, az Ökopszichológiai Intézet társalapítója

A képzés teljes leírását itt olvashatod.

Az első képzési hétvége élményeit pedig itt.


Zöld önismeret komplex, ökopszichológiai szemléletű munka

Az egyén belső világát általában saját magához és más emberekhez fűződő kapcsolatainak tükrében vizsgáljuk.

Az ökopszichológia ennél tágabb skálán értelmezi a psziché működését: a természet, a bolygó rendszerébe ágyazottan.

Ennek eszköze: valós kapcsolatba kerülni saját magammal és más emberekkel, s ugyanakkor az emberen kívüli világgal (más élőlényekkel, természeti elemekkel, ritmusokkal) is.

A programot vezeti: Donáth Attila pszichodráma vezető, szupervizor és Molnos Zselyke ökopszichológus.

A módszertanról, célcsoportról és a jelentkezés módjáról itt olvashatsz.


Az ökopszichológia szemlélete – erdei iskolák pedagógusai számára

Az ökopszichológia egységesítő szakterülete új szempontokat kínál a fenntarthatóság pedagógiája számára.

Másfél napos képzésünket a környezeti neveléssel foglalkozó pedagógusoknak ajánljuk.