Részvételiséta-vezetőink bemutatkoznak: Kis Réka Beáta


Biológusként végeztem a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen, ahol később a Vízi és szárazföldi ökológia mesterszakon folytattam szakosodásomat. Tiszteletem az élővilág iránt már gyerekkoromban megalapozódott családi körökben: az Erdélyi Szigethegység sziklás szurdokai, hegyi patakjai mentén, élővilágban gazdag lomhullató erdeiben.

2002-től önkénteskedtem a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület táboraiban, felmérésekben, monitoring programokban segítettem. 2006-tól kezdtem el ismeretem átadását tanárként és önkéntes munkámat a Milvus Csoport környezeti nevelési programjaiban.

Jelenleg az egyesület biológusaként és természetismereti oktatójaként dolgozom. A tanárként és biológusként szerzett tudásommal, élményeimmel váltam képessé arra, hogy másokkal is megosszam a természettel kapcsolatos ismereteimet.

Meggyőződésem, hogy a természetvédelem egyik legfontosabb eleme a szemléletformálás: az emberek megfelelő ismereteinek bővítése, a folyamatban való gondolkodás fejlesztése, az élő rendszerek megismertetése, kapcsolatokra és problémákra történő rávilágítás, bolygó szintű zoomolásra való képesség kialakítása.

Természetismereti foglalkozásaim során rájöttem, hogy mennyire nehéz feladat az emberekkel dolgozni. Szakmai fejlődésem elmélyítése, csiszolása és felfrissítése sokat foglalkoztatott, így találkoztam egy számomra új területtel: az ökopszichológiával, mely tovább alakította profilomat.

Programjaimat elsősorban Marosvásárhelyen és környékén tervezem. Sétáim helyszíneként a lombhullató erdőket, folyóvizeket választottam, mivel ezek a helyek számomra különlegesek és inspiráló jellegűek. Örömmel várok mindenkit, aki szeretné felfedezni az élővilágot és elmélyíteni a természettel való kapcsolatát. Találkozzunk hamarosan egy közös sétán!