Természetkapcsolat-facilitátoraink bemutatkoznak: Kovács Réka


Kiskoromtól kezdve mindig is otthon voltam a természetben, még ha az Alföld közepén felnőve háborítatlan formájában nem is igazán találkoztam vele. A kapcsolatot sokáig többnyire csak a kert és a lovak jelentették.

Később Szlovákiába költöztem és ott elmentem egy nyolc napos szemináriumra a háborítatlan erdő közepére, ahol sátor és tábortűz nélkül, végig átázott cipőben, de minden nap új élőlényekkel, majd az erdővel, mint rendszerrel megismerkedve, hihetetlen élményekkel és tudással gazdagodtam.

Azóta számtalanszor aludtam a csillagos ég alatt, találkoztam vadon élő állatokkal, vagy sétáltam mezítláb erdőn-mezőn és egyre nőtt bennem a vágy, hogy ezt az otthon vagyok a természetben érzést másoknak is megmutassam.

Miután elvégeztem a Kassai Állatorvosi Egyetemen az ember és állat kapcsolata és ennek felhasználása a lovas- és kutyásterápiában szakot, rájöttem, hogy habár az emberről és az állatokról külön-külön tanultunk, de a kapcsolat valahogy kimaradt. Keresgéltem pár évig míg rátaláltam a természetkapcsolat-facilitátor képzésre, amely megmutatta, hogyan segíthetek másoknak is a természethez való kapcsolódásban.

A természettel való kapcsolatomban megjelennek az olyan kézzelfogható dolgok is, mint a gyógynövények gyűjtése, kender és gyapjú feldolgozása, természetes építőanyagok, komposztálás. Hiszek abban, hogy mivel mi is részesei vagyunk a természetnek, hathatunk pozitívan is a folyamatokra és haladhatunk afelé, hogy létrejöjjön a buen convivir, a kölcsönösen jó együttélés, mind az emberi közösségekben, mind az ember és természet kapcsolatában.

Programjaimat, melyekben a praktikus ismeretek mellett megjelenik az állatokkal való kommunikáció és a játékosság is, egyelőre Kassán és környékén tervezem tartani, de a közeljövőben valószínűleg Békéscsaba környékén is.