Természetkapcsolat-facilitátoraink bemutatkoznak: Megyeri Zita

Megyeri Zita vagyok, tanácsadó szakpszichológus, természetkapcsolat-facilitátor, leendő fitoterapeuta, emellett permakultúrával beoltott szenvedélyes kertész és megrögzött természetjáró.

Hálás vagyok, amiért a Pilis lábánál élhetek a családommal egy szívemhez közel álló állatokból és növényekből álló kisebb életközösségben, az otthonunkban.

Sétáimat is ide a Pilisbe szervezem azoknak, akik (újra)kapcsolódni vágynak a Természethez, önmagukhoz, a belső – Természet törvényei által szabályozott és diktált – ritmusaikhoz. „Ne feledd, hogy a világ egymásba fonódó szálak szövete” – mondja Buddha. Ha nem ennek megfelelően élünk, sem a nagy egész (nevezhetjük Természetnek vagy Föld bolygónak), sem mi benne nem lehetünk jól, egészségesen.  Az a tapasztalatom, hogy ha megengedjük magunknak, hogy kapcsolódjunk, vagy tudatosítjuk, hogy minden pillanatban kapcsolatban vagyunk, akkor oldódik a manapság egyre többeket érintő elválasztottság, elidegenedés érzése.

Ezt a fenti célt szolgálják a megszokottnál lassabb tempójú, elmélyülést igénylő és elősegítő sétáim, ahol érzékszervi gyakorlatok, mindfulness elemek, természettudományos, ökológiai ismeretek, és időnként pszichodrámából és művészetterápiából vett gyakorlatok váltják egymást. Kifejezetten szeretek a „szép kirándulóidő”-től eltérő időjárási körülmények között is, ködben, esőben, szélben, havazásban, és ezek előre nem kiszámítható váltakozásában sétálni és másokat is sétára hívni. Mindezt azért, mert a szokatlanság segít magunk mögött hagyni a megszokott erdőjáró sémáinkat, és lehetőséget teremt egy új szemléletű kapcsolódáshoz. Nyitottabbá tehet egy másik nézőpont felé.

Mindannyian tartalmazzuk a kapcsolódás képességét, ez mélyen gyökerezik bennünk. Így az a jó hír, hogy ezt nem megtanulni kell, hanem előhívni, hozzáférni, mint egy belső iránytűhöz, ami ha láthatóvá, érezhetővé válik, elég pontosan mutatja az utat és segíti a tájékozódást.

Egyéni, páros és csoportos természetkapcsolati és egyben önismereti sétáimról ezen az email címen érdeklődhettek: megyeri.zita[kukac]gmail[pont]com.