Részvételiséta-vezetőink bemutatkoznak: Tánczos Enikő


Környezetkutatóként szereztem diplomát, természetvédelem szakirányon. Hangyaökológia témában kutattam. Rövid ideig a Szegedi Tudományegyetem Ökológia Tanszékén dolgoztam, majd az egyetem Botanikus Kertjébe kerültem, ahol 12 éve dolgozom, mint botanikus kurátor. Ezalatt az idő alatt széleskörű növényismeretre tettem szert, nemcsak a hazai fajok, hanem az egzotikus növények tekintetében is.

Kezdetben napi szinten vezettem üvegházi sétákat a kertbe látogató vendégeknek. Később bekapcsolódtam a környezeti nevelési munkákba is, azóta is rendszeresen tartok természetismereti foglalkozásokat óvodásoknak és iskolásoknak, kertvezetést csoportoknak és a Lótusz Napok alkalmával Lótusz túra címen botanikai sétákat. Emellett a Füvészkert sziklakerti növénygyűjteményének kurátora vagyok. Gondozása, fenntartása napi szinten a feladataim közé tartozik. Rövid ideig feladatom volt a Trópusi lepkekert koordinálása, ahol a lepkék világáról közvetlen szereztem tapasztalatokat.

Munkámhoz kapcsolódóan részt vettem természetvédelmi kutatásokban is: a Körös-Maros Nemzeti Park területén élőhely helyreállítás keretében löszpusztagyepi növényfajok szaporítását és visszatelepítését végeztük 7 éven keresztül. Egy Life pályázat keretében pedig zöld küllő táplálékkínálatát vizsgáltuk különböző használatú tájfoltokban, a Dél-Alföldön. 3 éve elvégeztem egy gombaismereti alaptanfolyamot, azóta rendszeresen gombászok, elkezdtem felmérni a Füvészkert gombavilágát és részt veszek a Szegedi Gombász Egyesület Terepi gombász képzésében, mint oktató. Szabadidőmet kertészkedéssel, természetfotózással, túrázással, jógával töltöm. Érdekelnek a természetes gyógymódok, a gyógynövények, a környezetépítés, -szépítés és a pszichológia.

Gyakorlatias embernek tartom magam. Szeretek a természetben dolgozni, ott érzem igazán jól magam, a Természet tanításait tartom a legtöbbre. Szeretek összefüggésekben gondolkodni és kerülöm a felszínes dolgokat. Fontosnak tartom a környezet élőlényekre, emberre gyakorolt hatásának jelentőségét tudatosítani. Szenvedélyesen kutatok mindent, ami az élőlények együttélésének jele, mindent, ami életszerű és természetes. Keresem a mélyreható kapcsolódásokat az élőlények, környezetünk, és önmagunk között. Különösen foglalkoztat, hogyan lehet megteremteni azt az állapotot, amiben minden élőlény a természetének megfelelően tud élni, létezni.

Az ökopszichológiára azért figyeltem fel, mert erős hiányérzetem támadt. A töméntelen információáradatot és a környezeti nevelési módszereket hatástalannak kezdtem érezni. Igény támadt bennem, hogy a természetismeretem mélyebb tartalommal töltsem meg, hogy újra kapcsolódjak a természettel, és hogy a szakmai ismereteim területén fejlődjek. Hiszem, hogy a természetkapcsolatom helyreállításával és a természetben vezetett sétáim segítségével hozzátehetek az egységes harmóniához és egyensúlyhoz. Részvételi sétáim során a természeti jelenségekkel, különleges élőhelyekkel, és elsősorban a növényekkel és a gombákkal szeretném összekötni a résztvevőket.