2023. március:

Újraegyesülés – Sokkal több közünk van a természethez, mint gondolnánk. In: Kapitány-Fövény Máté (szerk.) Holnap – Hogyan őrizzük meg lelki egészségünket a gyorsan változó jövőben? Budapest: HVG.

13 trendkutató és 13 pszichológus beszélgetése a jövőről

A kötet megrendelhető itt.


..

Varázslatos Magyarország, 2023. tél: Az ökológiai fájdalomtól a cselekvésig

A magazin megrendelhető itt.


2022. december 14., Beszélgetés Lányi Andrással: Miért nem változtatunk? Válságértelmezés és pszichés akadályok (a Kihalni veszélyes – az ELTE humánökológus hallgatóinak podcastjének keretében). Moderátorok: Sümegi Albin és Pupli Márton: https://youtu.be/adnYJSwyCLo


2022. november: “AMIRE VALÓSÁGOSAN SZÜKSÉGÜNK VAN, ARRA VAN SZÜKSÉGE A BOLYGÓNAK IS” – Kovács Kriszta interjúja


Varázslatos Magyarország, 2022. nyár: Miért fontos a természetkapcsolat?


Varázslatos Magyarország, 2022. tél: Az élőhely-helyreállítás mint ökoterápia: Az alkalmazott ökopszichológia formái


A


A 2021. decemberében megjelent első Mindset Bookazinban két ökopszichológiai írással is találkozhattok:

Az egészség újraértelmezése. Ökopszichológia: természetkapcsolatunk pszichológiai vonatkozásai, illetve

Természet és mentális jóllét: A részvételi séták mint természetkapcsolati programok


V


Varázslatos Magyarország, 2021. ősz: Egyediségben hasonló – Más élőlények iránti empátiánk alapja lehet mindaz, amiben hasonlítunk


Nők Lapja Egészség, 2021. augusztus–szeptember: Klímaválság = lelki válság? (Soós Aliz írása)


..

Interjú a Civil Rádió 117 perc c. műsorában, 2021. aug. 12. (Műsorvezető: Elekes Irén) – a rövid interjú a 9. percnél kezdődik.


Cikkeink az International Ecopsychology Society (IES) honlapján:

Varázslatos Magyarország, 2021. nyár: Átalakító természeti élményekVarázslatos Magyarország, 2021. tavasz: Hogyan léphetjük át a saját árnyékunkat? Az ökológiai fájdalom mint cselekvésbe fordítható erő


Nők lapja podcast ökopszichológiai kérdésekről (“Mi az ökológiai én? Mi a különbség a klímaszorongás és az ökogyász között? És mi tehetünk azért, hogy a környezeti pusztulás miatt érzett frusztrációnkat felváltsa a tettrekészség?”) – Inspiráló nők: Molnos Zselyke biológus, pszichológus.


Varázslatos Magyarország, 2021. tél: Hogyan észleljük a természetet? Az ökológiai krízis mint percepciós válság


.


National Geographic, 2021. február: a természetkapcsolat-facilitátori képzésről és hivatásról:


.


National Geographic, 2021. február: interjú partnereinkkel, Kardos Edinával és dr. Purebl Györggyel az alkalmazott ökopszichológia (ökoterápia) hatásairól

A teljes cikk itt olvasható


.


Varázslatos Magyarország, 2020. október:

Mitől lesz fontos számunkra a természet többi része? A környezettudatos viselkedés pszichológiai tényezői


.


A National Geographic különszámában, a Travelerben (2020. október) olvashattok az általunk kidolgozott és a Természetfacilitátor képzéseinken tanított részvételi sétákról.

Egy kis ökopszichológia: Gyógyító természet


.


Marie Claire, 2020. október_olvasható formában itt (Balázs Laura cikke)


.


Varázslatos Magyarország, 2020. július (cikk az aktuális fejlődési krízisről)

illetve itt és itt.


.


Varázslatos Magyarország, 2020. április (cikk az erdőfürdőről és a részvételi sétákról)


Varázslatos Magyarország, 2020. január (cikk az ökológiai énről – itt találod)


.


Zalai Hírlap, 2019. október (Magyar Hajnalka cikke): A klímaszorongást nem cél gyógyítani – Egerszegi Pszicho Est


Marie Claire, 2019. október (Balázs Laura cikke)_olvasható formában itt találod


.


2019. október: RTL, Fókusz (Egyre többen szoronganak a klímakatasztrófa miatt)


Joy, 2019. szeptember (Hartinger Emese cikke)
A teljes cikk itt olvasható


.


2019. szeptember: interjú a Klubrádió Állatbarát című műsorában (Lay Viktória műsora): ökopszichológiáról, részvételi sétákról


.Népszava, 2019. szeptember (Balassa Tamás cikke):


..


2019. nyara: az M5 érettségi felkészítő videói közül a természetvédelemről és környezetvédelemről szóló részbe bekerült egy részlet az ökopszichológiáról! (19 perc 45-nél)


2019. április, WMN: Fábián Emese cikke a részvételi sétákról


2019. január: ökopszichológia az Érd FM – Köztünk marad műsorában


2018. november: Ökopszichológiai szemléletű erdőfürdő az M2 – Én vagyok itt műsorában (35. perctől)


2018. október: az V. Ökopszichológiai nap erdőfürdő programjáról


2018. október: az V. Ökopszichológiai napon készült az Equimedia riportja: Ló-asszisztált foglalkozás Pilisszántón


2018. május: a Duna TV Kék bolygó adásában riport készült a III. Ökopszichológiai napról (Természetmegőrzés és ökopszichológia)


Elle, 2016. szept. (Mörk Leonóra cikke):

Öko-énünk az univerzumban

Nézz az ég felé!

Amikor a számítógép előtt ülve úgy érezzük, hogy ha még egy percet ott kell töltenünk a négy fal közé zárva, mesterséges fényben és légkondi temperálta levegőben, felugrunk, és visítva elrohanunk, akkor az nem kényeskedés. Ilyenkor az ökológiai énünk kiált segítségért.

Majom szeretnék lenni az állatkertben. Ez a felismerés évekkel ezelőtt fogalmazódott meg bennem, amikor láttam, hogy a csimpánz- és orangutánház lakói friss salátán, zöldségen, magokon meg gyümölcsös joghurton élnek, és nincs más dolguk, mint egész nap kedvükre hancúrozni tágas kertjükben az árnyat adó platánfák alatt. A majmok azért laknak ilyen humán fogalmak szerint is igen vonzó környezetben, mert így érzik jól magukat, márpedig ha nem kapnák meg azt, amit szakkifejezéssel élve „a faj igényeinek megfelelő tartási körülményeknek” neveznek, akkor rögtön felbukkannának az állatvédők, és jaj lenne az igazgatónak.

Test, lélek, csillagok

Ezeknek a követelményeknek a listáján olyan általános előírások szerepelnek, mint elegendő hely minden egyes állat számára, hogy vissza tudjon húzódni, de ha úgy hozza a kedve, kényelmesen mozoghasson; egymástól elkülönített terek az evéshez, az ürítéshez és az alváshoz; az állat igényeihez szabott hőmérséklet, és speciális táplálkozáspszichológiai szempontok alapján összeállított ételkínálat. Ehhez további, fajspecifikus kiegészítő szolgáltatások csatlakoznak, teheneknél például önállóan használható masszázsgép, míg a vízilovaknál kétszemélyes család esetén minimum 50 m2-es úszómedence, minden egyes további állatnál fejenként plusz 10 m2 vízfelülettel. Bud Spencerrel szólva én a vízilovakkal vagyok, Isten ments, hogy irigyeljem tőlük az uszodájukat. Mindazonáltal olykor felötlik bennem a gondolat, milyen jó is lenne, ha az emberi fajra nézve szintén léteznének hasonló előírások, sőt, valaki a betartásukon is őrködne. Mert hogy most nem a saját fajunknak megfelelő tartási körülmények között élünk, az biztos.

Nem újdonság ez, borúlátó szemlélők szerint a civilizáció története egyben az alapbeállításunktól való elszakadás története is. Konrad Lorenz, a híres etológus már évtizedekkel ezelőtt rámutatott, érthető, hogy a modern ember nem érzi jól magát a bőrében, hiszen teljesen más körülmények között él, mint amilyenekre eredetileg tervezték, és a helyzet azóta csak romlott. Feltűnt ez néhány jószándékú szakembernek is, így manapság az olyan új módszerek, mint az ökopszichológia, a természetcoaching vagy az erdőterápia mind azon fáradoznak, hogy segítségükkel újra megtaláljuk a kötődést a világhoz és önmagunkhoz.

– Az ökopszichológai egyik alapgondolata, hogy köztünk és a minket körülvevő környezet között kölcsönös és kétirányú a kapcsolat – magyarázza Molnos Zselyke biológus-pszichológus, az első hazai ökopszichológiai könyv szerzője. – A teljes univerzum egymásba ágyazott rendszerekből épül fel, és minket is arra terveztek, hogy egy nagy rendszer részeként, azzal folyamatos kölcsönhatásban éljünk. A saját testünkkel és lelkünkkel való viszonyunk ugyanolyan ritmusok és ciklusok szerint működik, mint a természet, a kapcsolódást tehát érdemes önmagunknál kezdeni. Hogyan viszonyulok a testemhez, veszem a jelzéseit, vagy csak használom, mint egy eszközt, amely eljuttat innen oda? Reflektálok-e az érzéseimre, végigmegyek-e azon a gondolatsoron, mi váltotta ki őket? A következő lépés, hogy kapcsolódom-e a többi emberhez, szánok-e rájuk időt? Aztán továbbmehetünk az emberen kívüli világ felé, legyen szó akár a háziállatunkról, a virágainkról, vagy olyan elemekről, mint a napfény, a levegő, a szél, az ég, a csillagok. Megélem-e a létüket? Egy városban, ahol a magas épületek között csak akkor látom az eget, ha a nyakamat majd kitöröm, nehéz ezt tudatosítani, de minden napba be lehet iktatni néhány percet, amikor tudatosan kapcsolatot teremtek önmagammal és a világgal.

Erdőfürdő kiégés ellen

Molnos Zselyke szerint az énkiterjesztésnek többféle szintje van, a kollektív emberi énállapotoktól, amikor közösséget érzünk a családunkkal vagy az egész emberiséggel az úgynevezett ökológiai énig. Ez a lényünknek az a része, amely tud az univerzummal alkotott egységünkről, és szenved, ha ezt az egységet nem élheti meg. Az ökológiai énállapotot éljük meg akkor, ha egy harmonikus tájban, mondjuk az erdőben sétálva vagy a folyóparton ülve elkezdünk együtt lélegezni a természettel, ösztönösen átvesszük annak ritmusát.

Nagyvárosi, modern emberként azonban a legtöbbünk életéből, mindennapjaiból hiányoznak ezek az élmények, és ezt rosszul viseljük. Olyannyira, hogy az ebből adódó panaszok „nature deficit syndrome”, azaz „természethiány-szindróma” néven önálló orvosi elnevezést is kaptak. Akik pedig gyógyító céllal alkalmazzák az erdei környezetben való megmerítkezést kiégés, depresszió, pánikbetegség és egyéb pszichés problémák esetén, azok az erdőterapeuták. Az erdőterápia különösen népszerű Japánban, ahol „shinrin yoku”, azaz erdőfürdő néven ismerik, és társadalombiztosítási támogatást adnak hozzá, de világszerte kínálnak már ilyen kurzusokat és képzéseket. Az erdőbe azonban mindenféle természeti terapeuta nélkül is simán kimehetünk, és teljesen ingyen megtapasztalhatjuk azt, amit mára tudományos bizonyítékok is alátámasztanak, tudniillik hogy csökken a stresszhormonjaink szintje, megnyugszunk, és az ökológiai énünk fellélegzik.

Az erdőterapeuták mellett természetcoachok is vezetnek kontemplatív erdei kirándulásokat, szabad ég alatti meditatív érzékelő gyakorlatokat, amelyek ugyancsak azt segítenek megélni, hogy egy nagy egész, a természet, a világegyetem részei vagyunk. Ezt a célt szolgálják a nagyon erőteljes és hosszú távú élményt adó vadontúrák is. Ezek több hétig, de akár több hónapig tartó, civilizációtól távoli helyeken vezetett programok, a fizikai erőfeszítés túl olyan rituális elemekkel, mint a tűz körül ülés vagy a folyón mint határvonalon történő átkelés. A kalandtúráktól eltérően, ahol az erőfeszítés és a megküzdés áll a középpontban, itt a kapcsolódás, és ennek az egységélménynek a megtapasztalása maradandó hatást eredményezhet.

– Az ökopszichológia nem azt akarja elhitetni az emberekkel, hogy a barlangban voltunk a legboldogabbak – hangsúlyozza Molnos Zselyke. – Az ideális állapot az lenne, ha állandóan az ökológiai énünknek megfelelő közegben élhetnénk, az optimális pedig, hogy a rendszerszerűséget éljük meg minden szinten a saját, 21. századi mindennapjainkban. Ösztönösen ezt tesszük, amikor például kertészkedünk, vagy utazás közben a tájat nézzük, de egy ökopszichológiai gyakorlat az is, ha ítélkezésmentesen elkezdjük megfigyelni magunk körül a dolgokat. Ilyenkor azt tapasztaljuk, hogy kiélesednek az érzékszerveink: mintha elhúznának a szemünk elől egy függönyt, elkezdjük tisztábban látni a részleteket, és belekerülünk a jelenbe.

Mörk Leonóra


Magyar Nemzeti Múzeum, 2016. október (Mörk Leonóra cikke): Kivonuljunk-e a civilizációból?

A teljes cikk itt olvasható2016. június, könyvajánló


2016. május: interjú a Gazdasági Rádió Kapcsolódjunk című műsorában (Marosi Viktor műsora)


Nők Lapja, 2016. július (Hulej Emese cikke)